New York a New Jersey kvůli Idě vyhlásily stav nouze. Bouře tam má přes dvacet obětí

New York pod vodou (zdroj: ČT24)

Bouře Ida, která ještě jako hurikán v neděli pustošila Louisianu, způsobila přívalové deště v New Jersey a New Yorku, kde vyplavila metro. Následky prudkých srážek na severovýchodě Spojených států nepřežilo minimálně dvacet dva lidí, z toho devět v New Yorku. V New Jersey tornádo ničilo domy. Úřady vyhlásily nouzový stav a zakázaly cestovat. V oblasti je přes 220 tisíc lidí bez proudu.

Americká národní meteorologická služba (NWS) informovala, že v New Yorku naměřila jedny z nejintenzivnějších srážek za celou dobu svých záznamů. V Central Parku na Manhattanu napršel během několika hodin ekvivalent měsíčních srážek, ve středu tam meteorologové naměřili 185,4 milimetrů za hodinu, čímž byl překonán dosavadní rekord z roku 1927.

Stanice CNN uvedla, že za pět hodin celkově na město New York spadlo 132,5 miliard litrů srážek. Nevídané srážky hlásilo také letiště Newark, které ve středu v noci přerušilo provoz a i ve čtvrtek zůstával omezený. Zrušeno bylo nejméně 370 letů.

Starosta New Yorku Bill de Blasio oznámil, že v největším americkém městě přišlo o život devět lidí, z nichž mnoho velká voda zastihla v suterénních bytech. Dva lidé, matka se synem, zahynuli, když se do jejich sklepního bytu nahrnula voda poté, co se částečně zřítila zeď domu. 

Do tragické bilance přibyli v posledních hodinách i čtyři mrtví, kteří byli nalezeni v bytovém komplexu ve městě Elizabeth v New Jersey. V témže státě ve městě Passaic utonul muž v autě, které zaplavila voda. Ostatní dva cestující vyprostili z vozu hasiči.

Také z okolí pensylvánské Filadelfie podle AP úřady hlásí oběti zatím neupřesněného počtu. Velké záplavy podél řeky Schuylkill v Pensylvánii zalily dálnice a potopily automobily. V oblasti Filadelfie byla přerušena železniční doprava. Místní úřady ve čtvrtek očekávaly „historickou povodeň“, neboť hladiny řek dále stoupaly. Pod vodou se z velké části ocitla obec Manayunk.

Zprávy ve 12: New Yorkem a New Jersey se prohnala bouře Ida (zdroj: ČT24)

„Pro město New York vyhlašuji stav nouze. Máme tu rekordní přívaly deště, silné záplavy a nebezpečné podmínky na silnicích,“ avizoval starosta Bill de Blasio.

V noci záchranáři pomáhali lidem uvázlým v asi patnácti až dvaceti soupravách metra dostat se do bezpečí. Nikdo z cestujících nebyl zraněn. Newyorská policie vyzvala obyvatele, aby nevyjížděli na silnice, a neblokovali tak cesty záchranným složkám. Ve městě zasahují hasiči. Metro je téměř celé zavřené a nefunguje ani většina další hromadné dopravy. Nepřízeň počasí také zpozdila zápasy na tenisovém US Open. 

„Jste v životu nebezpečné situaci. Letící trosky mohou být pro lidi bez úkrytu smrtící,“ upozornila NWS obyvatele v okolí města Gloucester City poblíž Filadelfie, nedaleko níž se ve středu večer místního času vytvořilo silné tornádo.

Bleskové záplavy v Brooklynu
Zdroj: Jaymee Sire/Reuters

Tornádo

Ve městě Mullica Hill v New Jersey tornádo poničilo několik rodinných domů a v obci Kearny se zřítila střecha pošty, když byli uvnitř lidé. Na sociálních sítích se objevily videozáznamy z míst, kde silný vítr vyvracel stromy a strhal sloupy elektrického vedení.

Ida zasáhla Louisianu jako hurikán čtvrté kategorie na pětistupňové škále a provázel ji vítr o rychlosti až 240 kilometrů za hodinu. Živel nad pevninou postupně slábl a přesouval se směrem na sever. V Louisianě jsou stále stovky domácností bez proudu a v New Orleansu platí noční zákaz vycházení.

Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek ujistil, že jeho administrativa je „připravena poskytnout veškerou pomoc, které bude potřeba“, v reakci na poslední přírodní pohromy počínaje rozsáhlými lesními požáry v Kalifornii a konče hurikánem Ida. Záplavy v Louisianě byly menší než ty, které region postihly během hurikánu Katrina na konci srpna 2005, zdůraznil prezident a k dobru to připsal federálním investicím do systému protipovodňových hrází v oblasti.

„Vydrželo to, bylo to pevné, fungovalo to,“ prohlásil Biden. „Musíme opravit elektřinu. Musíme dodat více potravin, paliva a vody,“ dodal šéf Bílého domu.