Britský chlapec se rozhodl v boji za lepší přístup k planetě ujít přes tři sta kilometrů

Události: Mladý aktivista v Británii bojuje za lepší přístup k planetě (zdroj: ČT)

Tisíce aktivistů usilujících o ochranu klimatu zablokovaly část Frankfurtu. V ulicích protestovali jen čtyři dny po vydání varovné zprávy mezinárodního vědeckého panelu OSN, podle níž za zrychlené oteplování planety může jednoznačně člověk. Nejen demonstranti teď vyzývají vlády k okamžité akci. Protestuje se také ve Velké Británii – mladý Brit se rozhodl bojovat za klima více než 300 kilometrů dlouhou cestou.

Jedenáctiletý Brit Jude Walker vyrazil na cestu dlouhou 337 kilometrů. Doufá, že tím pomůže zachránit planetu. Půjde přes rušná města i divokou anglickou přírodu. „Bude mi to trvat 21 dní. Dělám to, protože chci, aby britská vláda zavedla uhlíkovou daň,“ řekl. 

Student se inspiroval Gretou Thunbergovou. Svoji misi si naplánoval před klimatickým summitem, který se bude konat za čtvrt roku v Glasgow. Poutí ze severní Anglie k Westminsterskému paláci chce navíc mladík upozornit na petici, která politiky právě k zavedení uhlíkové daně vyzývá. Zatím ji podpořilo 57 tisíc lidí. Pokud získá sto tisíc podpisů, musí se problémem zabývat britský parlament.

„Dostane se do Londýna podle plánu, už to není tak daleko. Jsem na něj opravdu pyšná,“ zmínila matka mladého aktivisty Tamsin Walkerová.

Je zákon, podle kterého musíme být uhlíkově neutrální do roku 2050. Chci, aby to bylo povinné pravidlo vytesané do kamene, ke kterému se musíme zavázat i na tomto summitu.
Jude Walker

Na světové lídry se znovu obrací i mladí aktivisté v Německu. Obnovili tradici pátečních demonstrací. Ve Frankfurtu zablokovali ulice tamní finanční čtvrti. Upozornit tak chtějí na miliardové investice do projektů, které dál ničí životní prostředí.