Město Lytton, kde padl kanadský teplotní rekord, téměř kompletně zničil požár

Kanadské město Lytton, kde v posledních dnech padl třikrát po sobě celostátní teplotní rekord, téměř celé lehlo popelem. Evakuovat se muselo všech asi tisíc místních obyvatel, někteří z nich se pohřešují. Úřady však zatím nehlásí žádné mrtvé. Západ Kanady a USA zasáhla nebývalá vlna veder, která ale v posledních dnech ustupuje.

V Lyttonu naměřili v neděli 45,1 stupně Celsia, v pondělí 47,9 stupně a v úterý 49,6 stupně. Pokaždé se přitom jednalo o dosud nejvyšší teplotu, kterou kdy meteorologové v Kanadě zaznamenali. Na mnoha dalších místech padala lokální historická maxima, například v Portlandu v americkém státě Oregon, kde se v pondělí teplota dostala na 46 stupňů Celsia.

Úřady kvůli výjimečně velkým vedrům a s nimi souvisejícím suchem upozorňovaly na hrozbu lesních požárů. Poblíž Lyttonu vzplál porost ve středu a podle starosty Jana Poldermana se plameny velmi rychle rozšířily do celého města. Obyvatelé měli jen desítky minut na opuštění svých domovů. Starosta připustil, že z městečka zřejmě příliš nezůstane.

Lidé se těžko hledají

Požár vyřadil v oblasti z provozu mobilní síť, a řada lidí tak neví, kde se po evakuaci nacházejí jejich příbuzní. „Naši lidé jsou roztroušeni na sever i na jih a snažíme se zjistit, kde je kdo,“ řekla místní činitelka Lilliane Graieová, podle níž požár město zdevastoval.

To ve čtvrtek potvrdil i ministr vlády státu Britská Kolumbie pro veřejnou bezpečnost Mike Farnworth. Poslanec Brad Vis, který region zastupuje v kanadském parlamentu, napsal na Facebooku, že plameny poškodily asi 90 procent města, včetně jeho centra. Také konstatoval, že má zprávy o několika zraněných.

Plameny v Lyttonu a jeho okolí zatím zasáhly zónu o ploše asi devět tisíc hektarů, což zhruba odpovídá rozloze Ústí nad Labem. Ve čtvrtek večer je hasiči neměli pod kontrolou, stejně jako dvě ještě rozsáhlejší ohniska dál na sever u měst Lillooet a Kamloops.

Podle vysílací společnosti CBC v pátek ráno v Britské Kolumbii zuřilo devět větších požárů s celkovou rozlohou přes šedesát tisíc hektarů. Televizní stanice The Weather Network s odvoláním na regionální agenturu BC Wildfire Service informuje o 160 nových požárech z tohoto týdne. Řadu z nich zřejmě zažehly blesky, kterých v oblasti udeřilo asi devětadvacet tisíc.

Premiér státu Britská Kolumbie John Hrogan v televizi prohlásil, že požár u Lyttonu možná zažehl vlak, ale že je příliš brzy na to činit konečné závěry. „Lytton byl zdevastován a bude potřeba výjimečného úsilí, abychom toto historické místo dostali do původního stavu,“ řekl.

Extrémní počasí nabírá na intenzitě

Lesy hoří také na severu Kalifornie, informuje agentura AFP. Starosti místním úřadům dělá především ohnisko nazvané Lava Fire, které se rozprostírá asi na dvaceti tisících hektarech na úpatí hory Mount Shasta. Nedaleko směrem na severovýchod pak hoří Tennant Fire, který dosud spálil na deset tisíc hektarů. Oba požáry byly ve čtvrtek večer pod kontrolou z méně než pětiny.

Epicentrum veder způsobených fenoménem označovaným jako „tepelný dóm“ se mezitím dál přesouvalo na východ přes sever USA a kanadské provincie Alberta a Saskatchewan, teplotní maxima už ale nejsou tak vysoká jako na začátku týdne. 

V Britské Kolumbii s rekordně horkým počasím spojují stovky úmrtí, když za pět dní v provincii umřelo 486 lidí ve srovnání s běžným pětidenním součtem pod dvěma stovkami. Vrchní soudní lékařka Lisa Lapointeová uvedla, že mnozí ze zemřelých bydleli o samotě ve špatně větraných prostorách.

Experti upozorňují, že extrémní meteorologické epizody nabývají na intenzitě a frekvenci v důsledku člověkem vyvolaných klimatických změn.

„Smrtící vlny veder. Ohromující sucho. Přes milion akrů, které na západě lehly popelem před koncem června. A nejrychlejší příchod páté pojmenované tropické bouře v Atlantiku od začátku vedení záznamů,“ shrnuje události z posledních dnů americký web Axios s odkazem i na sílící bouři Elsa postupující Karibikem. „Vítejte v létě 2021, kdy neustálé bití vědců na poplach před klimatickou změnou nabralo až příliš opravdovou sílu,“ dodává.