EU rozšíří sankční seznam proti Bělorusku. Bude na něm skoro osmdesát osob

Velvyslanci členských zemí Evropské unie ve středu schválili rozšíření sankčního seznamu proti Bělorusku. Přibude na něm 78 osob a sedm právnických entit, které zasahují proti zástupcům opozice. Sedm jmen je přitom přímo spojeno s květnovým vynuceným přistáním letu Ryanair v Minsku a zatčením opozičního novináře Ramana Prataseviče.

Velvyslanci členských zemí bloku na pravidleném setkání v Bruselu sice schválili rozšíření sankcí, definitivně potvrdit ho ale musí ministři zahraničí na svém jednání v pondělí 21. června. Sankce začnou platit poté, co budou zveřejněny v unijním věstníku.

Evropští diplomaté také podepsali čtvrtý balíček zmrazení aktiv a zákazu cestování pro sedm desítek osob v reakci na loňské prezidentské volby, uvedl jeden z unijních velvyslanců citovaný agenturou Reuters.

Evropská unie pokládá loňské prezidentské volby v Bělorusku za zmanipulované a opakovaně odsuzuje tvrdé potlačování opozice v zemi. Unie již několikrát rozšířila loni zavedený sankční seznam, na němž vedle prezidenta Alexandra Lukašenka figuruje na osm desítek představitelů jeho režimu i několik institucí a firem.