Su Ťij čelí obvinění z korupce a zneužití majetku dobročinné nadace. Absurdní, reagoval obhájce

Bývalá myanmarská lídryně Do Aun Schan Su Ťij čelí dalšímu vyšetřování, tentokrát kvůli údajné korupci. S odvoláním na informace státního deníku New Light of Myanmar to napsala agentura Reuters. Nová obvinění se týkají údajného zneužití majetku dobročinné nadace, kterou Su Ťij vedla, a přijímání úplatků ve formě peněz a zlata. Obhájce političky, kterou nyní drží v domácím vězení vojenská junta, označil nová obvinění za absurdní.

Stíhání se podle deníku týká jak vězněné opoziční političky, tak i několika dalších představitelů její někdejší vlády. Jde v něm o údajné zneužití pozemků vlastněných nadací, která nese jméno po Do Kchin Ťij, jež byla první myanmarskou velvyslankyní a matkou Su Ťij.

Vězněná opoziční politička byla rovněž obviněna, že od šéfa vlády oblasti, která zahrnuje největší barmské město Rangún, přijala 600 tisíc dolarů (12,6 milionu korun) a jedenáct kilogramů zlata.

„Byla shledána vinnou ze spáchání korupce využitím svého postavení. Byla proto obviněna podle antikorupčního zákona,“ napsal New Light of Myanmar. V případě odsouzení by jí hrozilo až patnáct let vězení.

Nařčení z přijetí nelegální platby ve výši šesti set tisíc dolarů a jedenácti kilogramů zlata zaznělo ze strany junty poprvé před třemi měsíci a právníci Su Ťij ho tehdy rezolutně odmítli. Příznivci političky uvádějí, že všechna obvinění vůči ní jsou politicky motivovaná, mají za cíl ji zdiskreditovat a legitimizovat únorové převzetí moci v Myanmaru armádou.

„Tato obvinění jsou absurdní,“ řekl ve čtvrtek agentuře AFP obhájce Kchin Maun Zo. Cílem je podle nej „udržet Su Ťij mimo politickou scénu země a poškodit její image“.

Politička čelí dalším obviněním

Su Ťij nové stíhání zatím nijak nekomentovala, už nyní ale před soudem čelí obžalobě kvůli porušení zákonů v šesti případech. Nejzávažnější je obvinění z porušení státního tajemství, kde jí hrozí trest až čtrnáct let vězení.

Myanmarská armáda provedla 1. února převrat, který zdůvodnila údajnými podvody v listopadových volbách. V těch s převahou zvítězila Národní liga pro demokracii vedená právě nositelkou Nobelovy ceny za mír Su Ťij. Puč vyvolal rozsáhlé nepokoje, při nichž zahynulo přes osm set lidí.