Buďte kreativní, vzkázal šéf Spojených národů Guterres k jednáním o budoucnosti Kypru

V Ženevě v úterý začínají nová jednání o Kypru. Hlavním cílem je zjistit, zda mezi severem a jihem ostrova existuje prostor pro zahájení rozhovorů o sjednocení. Schůzky se zúčastní Řekové, Turci a Britové. Generální tajemník OSN António Guterres je realista a vyjednavače vyzval ke kreativitě. Kypr je rozdělený od roku 1974.

„Generální tajemník je realista. Tuto otázku zná dobře, protože se již účastnil dřívějších jednání,“ poznamenal Guterresův mluvčí. Poslední kola rokování o Kypru se uskutečnila v roce 2017 ve švýcarských Alpách, skončila ale neúspěšně.

Gutteres řecké a turecké vyjednavače vyzval ke kreativitě a diplomatickému vystupování. „Pozval je, aby viděl, jestli existuje společná vize pro budoucnost,“ doplnil mluvčí generálního tajemníka OSN.

Cílem aktuálních neformálních hovorů v Ženevě je zjistit, zda mezi severem a jihem ostrova existuje vůle a prostor pro jednání o trvalém řešení kyperské otázky. Sever v roce 1974 obsadila turecká vojska a na území vznikla autonomní republika, kterou ale uznává pouze Ankara.

Jižní část ostrova kontroluje Kyperská republika, která je členem Evropské unie a uznává ji drtivá většina zemí světa. Mezi oběma entitami vznikla nárazníková zóna pod kontrolou OSN.

Mapa rozdělení Kypru
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org

Starý návrh, nová vize

Během jednání, jež organizuje generální tajemník OSN, by se měli setkat i prezidenti Severokyperské republiky Ersin Tatar a jižního Kypru Nikos Anastasiadis. Dle řeckého listu Kathimerini jsou očekávání ohledně jednání ze strany Řecka a Kyperské republiky nízká. O budoucnosti ostrova mají totiž obě strany velice odlišné představy.

Turecko a Severní Kypr žádají vznik dvou samostatných států, které by uznávalo mezinárodní společenství. Řecko a Kyperská republika chtějí sjednocení ostrova do jednoho federálního státu. Prezident Ersin Tatar se chystá prosazovat řešení dvou států i v tomto kole jednání a doufá, že tak nabídne „novou vizi“.

„Naše řecké sousedy vnímáme jako partnery, nikoliv jako nepřátele. Chceme řešení, které prospěje oběma komunitám,“ poznamenal před ženevskou schůzkou jeden z tureckých vyjednavačů. Řecká strana odmítla před setkáním situaci komentovat.

Jednání v roce 2017 ztroskotala na otázce stažení tureckých vojáků z ostrova a udržení tureckého „práva na intervenci“ na Kypru.