„Už se čeká jen na odchod Matoviče.“ Slovenská vládní krize vrcholí demisí dalších ministrů

Slovenští ministři školství Branislav Gröhling a zahraničí Ivan Korčok ze Slobody a Solidarity (SaS) ohlásili demisi. Jsou již pátým a šestým odcházejícím členem kabinetu premiéra Igora Matoviče. Ten prochází krizí kvůli dlouhodobě špatným vztahům mezi čtyřmi koaličními partnery. Důvěru veřejnosti ztrácí také kvůli pandemii, kterou se mu v evropském srovnání daří zvládat špatně, hůř je na tom jen Česko.

„Věřím, že tímto vytvoříme prostor, aby mohla vzniknout rekonstrukce vlády, celá situace se uklidnila a abychom následně v rámci vytvořené vlády mohli pokračovat dále,“ řekl Gröhling, který je místopředsedou SaS. Jeho i Korčokovu demisi přijme ve čtvrtek prezidentka Zuzana Čaputová. Strana, která oznámila odchod z koalice, pokud do středy nerezignuje premiér, se poté vyjádří k dalšímu postupu.

Podle předsedkyně Za ľudí Veroniky Remišové se koaliční jednání zasekla na roli SaS v možném obměněném kabinetu. Debatuje se o počtu resortů pro ni i o účasti jejího předsedy Richarda Sulíka. Za ľudí podle Remišové stále trvá na čtyřkoaličním formátu.

Podle ministra financí Eduarda Hegera, který je některými koaličními politiky zmiňován jako možný nástupce Matoviče pro případ jeho konce ve funkci premiéra, dohoda vládních stran na způsobu řešení koaliční krize zatím nepadla: „Jednání ještě probíhají. Nedošlo k uzavření, který ze scénářů se naplní. Směřujeme k jiné sestavě.“

Sociolog Michal Vašečka z Bratislava Policy Institute zmínil, že Matovič se chce stát vicepremiérem pro řešení korupce. SaS a Za ľudí z toho nejsou nadšené. „Heger je kompetentní, slušný člověk a je zároveň velmi submisivní. Obávají se, že ve skutečnosti by vládu řídil Matovič,“ načrtl. Podle něj se zdá, že jednání potrvá dlouho. Pokud se krize nevyřeší do konce týdne, z koalice odejde i Sme rodina.

Sociolog Vašečka o vládní krizi (zdroj: ČT24)

Čtyři rezignace

V nynější vládní krizi už odstoupili ministr zdravotnictví Marek Krajčí z Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO), sociálních věcí Milan Krajniak ze Sme rodina, hospodářství Richard Sulík ze SaS a spravedlnosti Mária Kolíková ze Za ľudí.

Jejich nástupci zatím nebyli jmenováni. Ministr dopravy Andrej Doležal (Sme rodina) tak nyní vede také resorty průmyslu a sociálních věcí. Sám se vyjádřil, že to není zvladatelné, nutnost rychlého řešení zmínili i další politici.

Poslední vývoj se podle zpravodaje ČT v  Bratislavě Petra Obrovského významně podepsal na funkčnosti kabinetu i parlamentu. „Od čtvrtka bude ve vládě chybět šest ministrů z šestnácti. To znamená, že těch zbylých deset si musí rozdělit neobsazené resorty a nebudou se moci věnovat práci ve všech z nich naplno,“ poznamenal.

Události komentáře: Vládní krize na Slovensku pokračuje (zdroj: ČT24)

„Ochromená je i Národní rada. Její předseda na týden přerušil schůzi, protože koalice neměla dostatek poslanců na to, aby plénum bylo usnášeníschopné a aby mohla schvalovat svoje vlastní zákony,“ řekl dále zpravodaj.

Prezidentka vyzvala v úterý premiéra k rezignaci, která by znamenala konec vlády. Obrovský připomněl její vzkaz koaličním politikům: že jsou odtržení od reality, předvádějí nedůstojné divadlo a nemohou dál prodlužovat krizi před kulisami přeplněných nemocnic, vyčerpaných zdravotníků a lidí bojujících o život.

„Už se čeká jen na odchod Igora Matoviče,“ prohlásil šéredaktor Denníku N Matúš Kostolný. Vláda je podle něj na hraně funkčnosti, což je v situaci pandemie velmi nezodpovědné.

Vratké vztahy

„Korona to všechno urychlila, vystavila vládu netypickým a krizovým situacím,“ myslí si. Nepovažuje to za jedinou příčinu, spory byly zakódované už v samotných politicích. Matovič nebyl zvyklý něco systematicky řídit, je to pro něj nudné, má rád velká představení a teatrální scény. V opozici působil jako účinný a hlasitý destruktor, opačná role vyžadující něco tvořit mu nesedí, vysvětlil novinář. Citoval průzkumy, které ukazují, že až osmdesát procent lidí má Matovičova stylu dost.

„Tato koalice má mimořádně narušené vztahy a v mnoha ohledech přestala fungovat. Obyvatelé to cítí a nedůvěra je nebývalá, neporovnatelná s čímkoliv, co Slovensko zažilo za třicet let,“ souhlasí sociolog Vašečka. 

Premiér si podle Kostolného také nedával pozor, aby uhlídal parlamentní většinu. „Postupně ztrácel důvěru a respekt spojenců. Začali mu odcházet nejdřív poslanci z koaličního tábora, až mu odcházejí ministři i celé strany,“ vyjmenoval Kostolný. Podle něj to není běžná krize, kdy se hádají politici, kdo je lepší. Děje se to na pozadí desítek až nízkých stovek lidí umírajících každý den.

Kostolnému se zdá, že jsou jen dvě možnosti. První je pokračování současné koalice v jiné podobě s velmi pošramocenými vztahy v zájmu zvládnutí pandemie a zabránění návratu těch politických sil, které nesou odpovědnost za prorůstání korupce do politiky a justice. Druhou jsou předčasné volby. Vznik úřednického kabinetu nevidí jako pravděpodobný.

Šéfredaktor Kostolný o vládní krizi (zdroj: ČT24)

Vašečka doplnil, že předvolební průzkumy naznačují v předčasných volbách možné velké vítězství stran bývalé vlády vedených Petrem Pellegrinim a Robertem Ficem. Právě to je podle něj hlavní tmel držící současnou koalici pohromadě.

Sputnik jako poslední kapka

Bezprostřední příčinou současné krize byl krok premiéra Matoviče, který bez konzultace s partnery nechal dovézt ruské vakcíny Sputnik V, které nejsou schváleny Evropskou lékovou agenturou. SaS a Za ľudí ho pak vyzvaly k rezignaci, Matovič kontroval mimo jiné podmínkou odstoupení jejich ministrů.

Demise premiéra znamená podle slovenské ústavy pád celé vlády. Strany nynější čtyřčlenné koalice, která má ve sněmovně až ústavní většinu, ale dávají najevo, že chtějí zůstat u moci a podílet se na vytvoření nového kabinetu.