Desítky tisíc Bolivijců protestovaly proti uvěznění bývalé prezidentky

V Bolívii vyšly do ulic desítky tisíc lidí na protest proti uvěznění bývalé prezidentky Jeaniny Áňezové, na kterou byla v pondělí uvalena vazba kvůli obvinění ze vzpoury, spiknutí a terorismu. Informovala o tom agentura AFP. Áňezové a některým bývalým ministrům její vlády hrozí až 30 let vězení. Podle exprezidentky je stíhání politicky motivované a justice koná na příkaz vládní strany MAS. Ministr spravedlnosti Iván Lima uvedl, že záležitost musí řešit soud.

Vedle metropole La Paz lidé demonstrovali také v dalších významných městech jako Cochabamba či Santa Cruz. „Jediné, o co žádáme, je to, aby respektovali ústavní práva občanů Bolívie,“ řekl agentuře EFE pořadatel shromáždění v Cochabambě Marcelo Piérola.

Podle odhadů agentury AFP ve městě Santa Cruz, které patří k baštám opozice vůči socialistické straně MAS, vyšlo do ulic až 40 tisíc lidí.

Politička stála v čele země zhruba rok

Vyšetřovatelé obvinili Áňezovou a další představitele její politické frakce kvůli událostem z listopadu 2019. Tehdy pod tlakem masových protestů rezignoval prezident Evo Morales a po jeho odchodu z funkce se stala prozatímní prezidentkou Áňezová. Podle příznivců bývalého prezidenta se jednalo o státní převrat, Áňezová a její stoupenci naopak tvrdí, že předání moci se uskutečnilo v ústavních mantinelech. Při demonstracích před odchodem z funkce Moralese a po něm zahynulo přinejmenším 30 lidí.

Áňezová stála v čele Bolívie zhruba rok. Loni v listopadu vyhrál prezidentské volby kandidát strany MAS Luis Arce. Díky tomu se do země mohl vrátit i bývalý prezident Morales, který má na současnou vládu stále velký vliv.

V reakci na nynější demonstrace ministr spravedlnosti Lima prohlásil, že záležitost musí vyřešit soudy, a nikoliv ulice. „Usilujeme o to, aby byli odsouzeni k 30 letům vězení, protože se odehrály krvavé masakry,“ uvedl.

Obvinění a uvalení čtyřměsíční vazby na bývalou hlavu státu vyvolalo reakce i v zahraničí. Státy a instituce chtějí, aby obviněným bylo zaručeno právo na spravedlivý proces. Spojené státy uvedly, že sledují se znepokojením zadržení opozičních politiků.

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell vyzval k transparentnímu řešení. Generální tajemník Organizace amerických států (OAS) Luis Almagro žádal propuštění Áňezové a bývalých ministrů. „Justiční soustava v Bolívii není schopna zaručit ani minimální standardy spravedlivého procesu,“ uvedl.