KLDR se navezla do Bidenovy administrativy. Chce ji odradit od vojenského cvičení s Jižní Koreou

Studio ČT24: Američtí ministři hovořili s japonskými představiteli o Severní Koreji i Číně (zdroj: ČT24)

Severní Korea odsoudila Spojené státy a Jižní Koreu za jejich společné vojenské cvičení. Kritiku na adresu administrativy amerického prezidenta Joea Bidena vyslovila Kim Jo-čong, vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una. Američanům vzkázala, aby se vyvarovali dalších provokací, pokud si přejí „dobře spát“, informovaly agentury Reuters a AP.

Prohlášení sestry severokorejského vůdce přišlo v den, kdy americký ministr zahraničí Antony Blinken a ministr obrany Lloyd Austin zahajují cestu po Asii. Během ní budou se spojeneckým Japonskem a Jižní Koreou hovořit o KLDR nebo dalších regionálních záležitostech.

Podle zahraniční zpravodajky ČT Barbory Šámalové má asijská cesta obou členů vlády především symbolickou hodnotu. „Ministři se jedou představit a ujistit spojence USA o pevném partnerství. Spojené státy mají v těchto zemích své vojenské základny a desetitisíce vojáků,“ řekla novinářka. Američtí ministři v úterý přijeli do Tokya a ve středu mají na programu jednání v Soulu. 

„Využíváme této příležitosti, abychom varovali novou americkou administrativu, která tolik dychtí rozprostřít nad naší zemí přes oceán zápach střelného prachu,“ uvedla Kim Jo-čong ve svém poselství citovaném státní zpravodajskou agenturou KCNA. „Pokud chtějí Američané následující čtyři roky klidně spát, bylo by pro ně dobré, kdyby se vyvarovali věcí, které by jim v klidném spánku mohly zabránit.“

Výhrůžka KLDR není nic mimořádného, tvrdí zpravodajka

Bidenova vláda se podle vysoce postaveného činitele v únoru několika způsoby pokusila se Severní Koreou navázat kontakt, aby „snížila riziko eskalace“. Pchjongjang však až dosud na americké snahy nereagoval.

Podle zpravodajky se jedná o vůbec první komentář KLDR vůči nové americké administrativě. „Severokorejská média vůbec poprvé zmínila, že je Biden vůbec prezidentem. Ta výhrůžka není nic mimořádného, protože vojenské manévry USA a jejich asijských spojenců se konají každý rok. Cvičení nicméně zvyšuje napětí na poloostrově. Severní Korea na to vždy reagovala testováním raket,“ přiblížila Šámalová.

Zároveň uvedla, že Kim Jo-čong má, navzdory svému osobnímu vztahu k severokorejskému lídrovi, v zemi omezený vliv. Ženy mají v severokorejské společnosti totiž podřadné postavení. „Je to patrné třeba na televizních záběrech, na kterých Kim Čong-unovi jeho sestra třeba drží notýsek nebo mu podává nůžky při přestřihávání pásky. Chová se jako jeho asistentka,“ řekla novinářka.

Cvičení zkomplikovala pandemie a diplomacie

Vůdce KLDR Kim Čong-un se v minulosti dvakrát setkal s předchozím americkým prezidentem Donaldem Trumpem, v roce 2018 v Singapuru a rok poté ve Vietnamu. Nedokázali se však shodnout na podmínkách odvolání amerických sankcí a Pchjongjang od té doby uskutečnil řadu zkoušek raket krátkého doletu.

Podle Šámalové Trump nechával asijské spojence v USA v nejistotě a často jim například vyčítal, kolik stojí přítomnost amerických vojáků na jejich ochranu v Asii. „Pro Tokio a Soul byl Trump nepředvídatelný. Země se proto začaly obracet na jiné státy v regionu, Japonsko se třeba pokusilo zlepšit vztahy s Ruskem a Čínou,“ dodala.

Donald Trump a Kim Čong-un během druhého společného setkání
Zdroj: Leah Millis/Reuters

Jihokorejští a američtí vojáci v uplynulých dnech zahájili společné jarní vojenské cvičení, které se kvůli riziku koronavirové pandemie a snaze udržet při životě dialog mezi oběma zeměmi na Korejském poloostrově omezuje na počítačové simulace.

KLDR může odstoupit od dohody s Jižní Koreou

„Manévry a nepřátelství nikdy nemohou jít ruku v ruce s dialogem a spoluprací,“ sdělila Kim Jo-čong, která se v poslední době stala hlasitým kritikem Soulu ve zprávách vysílaných severokorejskými médii.

Dodala, že KLDR by mohla uvažovat o odstupu od bilaterální dohody z roku 2018 s Jižní Koreou a o zrušení úřadu, který se staral o výpravy jihokorejských turistů do severokorejských hor. „Budeme sledovat jihokorejské postoje a chování, a pokud začnou být provokativnější, můžeme přijmout mimořádná opatření,“ uvedla Kim Jo-čong.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un nyní čelí asi nejtěžšímu období své devítileté vlády, napsala agentura AP. Křehká ekonomika jeho země se ještě více rozkládá v době, kdy si koronavirová pandemie vynutila uzávěry hranic, a jeho schůzky s Trumpem nevedly ke zrušení ochromujících ekonomických sankcí.

USA chtějí usilovat o jaderné odzbrojení

Austin a Blinken v úterý odděleně jednali s japonským ministrem obrany Nobuoem Kišim a ministrem zahraničí Tošimicuem Motegim. Americký šéf diplomacie na schůzce prohlásil, že USA budou se svými spojenci nadále usilovat o jaderné odzbrojení KLDR. Fakt, že se jednání koná v Tokiu místo ve Washingtonu, má pro Japonsko, které považuje pevné vztahy s USA za klíčovou součást své diplomacie a bezpečnostní politiky, hluboký význam.

„Není náhodou, že jsme si vybrali Japonsko pro první zaoceánskou ministerskou cestu,“ uvedl Blinken v úvodním projevu. Doplnil, že hodlá spolu s Austinem potvrdit americký závazek ke spojenectví s Japonskem a posílit jej. Poznamenal také, že Spojené státy se svými spojenci v regionu spolupracují v otázkách ochrany klimatu, bezpečnosti, zdravotnictví a kybernetické bezpečnosti. „Věříme v demokracii, lidská práva a právní stát,“ řekl Blinken s tím, že ty jsou v ohrožení například v Myanmaru či Číně.

Schůzka amerických a japonských členů vlády
Zdroj: ČTK/AP/Kiyoshi Ota

Motegi po jednání s Blinkenem řekl, že na straně Japonska a USA panuje shoda na nutnosti důrazně odporovat čínským snahám změnit status quo v Jihočínském a Východočínském moři. Podobně se vyjádřil také ministr obrany Kiši po setkání s Austinem. Hovořilo se podle něj především o Číně, ale také o Severní Koreji.

Japonský premiér dostal pozvánku do Bílého domu

„Očekává se, že se obě strany vyjádří kriticky k novému čínskému zákonu, který dělá z pohraničních vojáků jakousi polovojenskou jednotku, která může používat palné zbraně. Pro Japonsko je to citlivá záležitost, protože tamní rybáři mají velké problémy s čínskými pohraničníky. Čínské lodě japonské rybáře často pronásledují a střelné zbraně by mohly situaci vyeskalovat,“ řekla Šámalová.

Japonský premiér Jošihide Suga byl rovněž pozván do Bílého domu, aby se zde setkal s Bidenem. Stane se tak prvním státníkem, se kterým bude nový americký prezident jednat tváří v tvář. Biden kvůli pandemii koronaviru dosud jednal se zahraničními politiky pouze prostřednictvím videocallu.

Ministr Blinken se rovněž plánuje setkat na Aljašce s čínskými představiteli. Ačkoliv tuto schůzku prezentuje jako nevýznamnou, čínská média celou věc označují za stěžejní.