Čínské úřady čekají obří novoroční cestování. Kvůli covidu od něj odrazují

Události: Čína se snaží kontrolovat cestování na lunární nový rok (zdroj: ČT24)

Čína doporučuje lidem necestovat na nadcházející svátky nového lunárního roku. Ten letos připadá na 12. února a provází ho největší řízená migrace na planetě. I když pandemii má země v zásadě pod kontrolou, úřady vyzývají, aby lidé raději zůstali doma. I tak očekávají v období volna 1,7 miliardy cest.

Pro mnohé Číňany jsou svátky jedinou příležitostí podívat se za rodinou. I proto se u Pekingského nádraží tvoří fronty na testy. „Naše země toho pro nás během pandemie tolik dělá, tak bych radši nikam nejezdil, abych nedělal potíže. Ale musím,“ líčí Ming, zaměstnanec donáškové firmy v hlavním městě.

Před lunárním novým rokem Číňané na nádražích obvykle zápasí o místa, letos je ale úřady brzdí. Mnohá města dokonce nabízí finanční pobídky, aby lidé zrušili cesty.

V covidové době je cestování po Číně složité. Každé větší město má vlastní aplikaci, do níž lidé povinně zanášejí cestovní historii a místa pobytu. Bez ní je nepustí ani do jídelny nebo autobusu. Stačí, když se v místě objeví pár případů, a návštěvníci uvíznou v nečekaném lockdownu.

„Doma budu sedm dnů v karanténě. Kamkoliv se hnu, musím se prokázat testem. Po návratu do Pekingu dalších čtrnáct dnů karantény a dva testy,“ popisuje sběrač odpadu v Pekingu Čang Sien-ning.

Mise Světové zdravotnické organizace

Ve Wu-chanu mezitím pokračuje Čínou přísně kontrolovaná mise Světové zdravotnické organizace. Vědci se podívali do virologického institutu, k němuž se vážou teorie o úniku koronaviru. Na tržišti, kde se objevil první klastr, úřady všechno dávno uklidily. Podle vědců je i přesto návštěva užitečná.

„Dozvěděli jsme se o pozadí, různých případech z trhu. Takže mi to pomohlo sestavit příběh a porozumět kontextu,“ konstatuje člen mise WHO Hung Nguyen-Viet. Na výsledky zkoumání se bude čekat dlouho – možná i roky.