Američtí lékaři transplantovali popálenému muži obličej i obě ruce

Události: Američtí lékaři provedli unikátní transplantaci (zdroj: ČT24)

Dvaadvacetiletý Joe DiMeo z New Jersey se úspěšně zotavuje poté, co kvůli následkům autonehody podstoupil před šesti měsíci náročnou transplantaci. Tým lékařů mu během třiadvacetihodinové operace dokázal dát novou tvář a obě ruce.

DiMeo po noční směně v práci usnul za volantem, jeho auto narazilo do obrubníku a sloupu elektrického vedení, převrátilo se a začalo hořet. Projíždějící řidič nehodu viděl a mladíka z hořícího auta vytáhl. Jeho zranění byla ale tak závažná, že musel strávit několik měsíců v umělém spánku a kvůli rozsáhlým popáleninám třetího stupně podstoupil 20 rekonstruktivních operací a transplantací kůže.

Když začalo být zřejmé, že klasické operace pacientovi nepomůžou znovu zcela získat zrak a obnovit funkčnost rukou, DiMeův zdravotnický tým čítající 140 odborníků se začal připravovat na riskantní transplantaci.

Lékaři mladému muži amputovali obě ruce a na úrovni poloviny předloktí je nahradili novými. Přitom propojili nervy, cévy i šlachy. Zároveň muži během 23 hodin trvajícím zákroku transplantovali celou tvář včetně čela, obočí, nosu, očních víček, rtů, obou uší a obličejových kostí.

Joe DiMeo před transplantací
Zdroj: ČTK/CoverImages/NYU Langone Health

Pacient se nyní znovu učí usmívat, mrkat, v případě rukou štípat nebo mačkat. „Věděl jsem, že budu postupovat jen malými krůčky. Musíte mít hodně motivace a trpělivosti,“ uvedl.

„Vede si nesmírně dobře. Je to skvělý důkaz vypovídající o něm jako člověku, o jeho odhodlání k léčbě a jeho ochotě nevzdat to,“ pochvaluje svého pacienta plastický chirurg Eduardo Rodriguez.

DiMeo bude muset do konce života užívat léky a věnovat se rehabilitacím, aby znovu nabyl cit v rukách i obličeji a dokázal transplantované části těla ovládat.

Podle Pomahače jde o fenomenální úspěch

Celosvětově dosud chirurgové provedli jen 18 transplantací obličeje a 35 transplantací rukou. Současné transplantace obličeje a obou rukou jsou však extrémně vzácné a zatím se o ně experti pokusili jen dvakrát.

První pacient byl takto operován v roce 2009 v Paříži a na následky operace zemřel. O dva roky později se bostonští lékaři pod vedením Bohdana Pomahače pokusili o to samé u ženy po napadení šimpanzem, několik dní po operaci jí ale museli transplantované ruce opět odstranit.

„Skutečnost, že se jim to podařilo, je fenomenální. Vím z první ruky, že je to neuvěřitelně komplikované. Je to obrovský úspěch, první svého druhu v dějinách,“ komentuje zákrok lékařů z New Jersey Pomahač.

Lékaři původně odhadovali šance, že se najde někdo kompatibilní s pacientovým imunitním systémem, jen na šest procent. Navíc hledali někoho stejného pohlaví a se stejnou barvou kůže, roli hrálo i to, aby měl dárce stejnou preferenci pro používání pravé či levé ruky.