Diamantové ruce svírají akcie GameStopu, cílí na Měsíc a dál. Finančními trhy pomohlo otřást Kotě bouřlivák

Finančním světem už přes týden hýbe akce milionů drobných investorů, kteří skrze internetové fórum Reddit přechytračili nákupy akcií společnosti GameStop manažery z Wall Street. Komunita WallStreetBets je svérázným a bezskrupolózním koutem internetu a hlavní ikona celé operace nechtěla vytáhnout vůči finančním elitám, nýbrž si prostě jen trochu vydělat. Legie následovatelů se ale mstí za rok 2008 a hodlá „vyletět až na Měsíc“ a třeba i dál.

Diváka vítá fotka hravého kotěte. Na červené židli bleskurychle mluví do červeného mikrofonu muž v kšiltovce a tričku s kočkou se slunečními brýlemi. Je počátek srpna 2020 a čtyřiatřicetiletý Keith Gill vysvětluje svým odběratelům na YouTube, proč má americký řetězec GameStop prodávající videohry na fyzických discích budoucnost a nečeká ho zánik podobně jako síť videopůjčoven Blockbuster.

Diváci na YouTube Gilla znají pod přezdívkou Roaring Kitty (Kotě bouřlivák), do širokého povědomí ale vstoupil spíše svou lehce obscénní přezdívkou na internetovém fóru Reddit – DeepF–ingValue. Svou analýzou situace na trhu a vytrvalostí v držení stagnujících akcií skomírajícího GameStopu stál ve středu dění, které otřásá základy Wall Street.

Že se stane ikonou vzpoury proti finančním elitám a zástupy fanoušků budou sledovat každý jeho krok, vytvářet motivační plakáty s jeho obličejem, nemohl v době své investice čekat. „Tenhle příběh mě neuvěřitelně přerostl,“ svěřil se Gill americkému deníku Wall Street Journal.

Čtyřiatřicetiletý otec od rodiny z amerického Massachusetts, který se podle své matky už odmala zajímal o peníze, investoval třiapadesát tisíc dolarů do řetězce GameStop v září 2019. Firmě se nedařilo a jeden cenný papír se dal pořídit za méně než čtyři dolary. Obchod s videohrami byl v prekérní situaci – vzpamatovával se z několika kontroverzí a musel čelit nevyhnutelné konkurenci – digitální distribuci videoher skrze platformy jako Steam.

Žiješ jen jednou

Členové fóra WallStreetBets (WSB) na zmíněném Redditu, kde Gill o svých idejích referoval v pravidelných reportech, jež tituloval „žiješ jen jednou“, ho zprvu měli za šílence: „Co tě přimělo dát třiapadesát tisíc dolarů na GameStop?“ ptal se v září 2019 jeden z uživatelů.

Tehdy logická otázka se zdála být na jaře 2020 ještě opodstatněnější. Pandemie koronaviru způsobila, že tři a půl tisíce kamenných obchodů GameStopu napříč Spojenými státy zůstalo zavřených. V prvním čtvrtletí minulého roku společnosti klesly prodeje o třetinu a řetězec počítal čistou ztrátu 166 milionů dolarů. Keith Gill ani během tohoto složitého období neznejistěl a nadále obchodníkovi s videohrami věřil. I přesto, že byly dny, kdy svou investicí ztrácel desetitisíce dolarů.

Gill ale ve svých odhadech, že GameStop je podhodnocen a etablovaný řetězec se dokáže vzpamatovat, nebyl sám. Síti prodejen věřil také jeden z předních amerických investorů Michael Burry, který úspěšně předpověděl hypoteční krizi z roku 2007. Na motivy jeho života vznikl film Sázka na nejistotu, který získal Oscara a další ocenění za scénář. Burryho si ve snímku zahrál Christian Bale.

Řetězec s videohrami GameStop
Zdroj: Duilio Piaggesi/ČTK/PA

GameStop si Burryho důvěru získal díky plánům společností Sony a Microsoft, které vyrábějí herní konzole PlayStation a Xbox. Obě společnosti oznámily, že nové generace jejich konzolí budou nadále mít mechaniku pro Blu-ray disky. To znamenalo, že se nebudou plně spoléhat na digitální distribuci a disky s videohrami zůstanou nadále relevantním způsobem, jak si obstarat nové tituly. A GameStop by, alespoň zatím, nemusel upadnout do zapomnění jako v minulosti videopůjčovny.

Keith Gill alias Kotě bouřlivák nadále navyšoval svou investici. Že se může vyplatit, se začalo ukazovat už v červnu 2020, kdy GameStop oznámil 519procentní nárůst v on-line prodejích. Společnost se dokázala během pandemie adaptovat a oklepala se. O dva měsíce později do firmy vstoupil podnikatel Ryan Cohen a nastínil plány, jak chce z GameStopu udělat konkurenta internetového giganta Amazon.

Ani tam ale pozitivní zprávy kolem GameStopu nekončily. V říjnu minulého roku řetězec oznámil strategické partnerství s Microsoftem, které má za cíl nejen expanzi kamenných obchodů, ale také nové možnosti v on-line prostředí.

Na konci října Gill informoval na Redditu, že zisk z dosud investovaných 140 tisíc dolarů činí 933 tisíc dolarů.

WallStreetBets: Analýzy, memy a hora sebeironie

Jeho pravidelné reporty už na fóru WallStreetBets získávaly značnou pozornost a čím dál více uživatelů se začalo na akcie GameStopu se zkratkou GME soustředit. Ve svérázné internetové komunitě, kde lidé sami sebe i ostatní členy nonšalantně nazývají v lepším případě opicemi, v těch bezskrupolóznějších – ale o to častějších – případech autisty či retardy, se rodila ikona.

Komunita WallStreetBets je na Redditu etablovaná od roku 2012. Než se v posledních týdnech dostala do širokého povědomí světových médií i veřejnosti, patřila mezi ty kouty internetu, kde vedle propracovaných analýz, jejichž zpracování vyžadovalo desítky hodin práce, čtenáři našli především bezednou studnici humoru a memů.

Mezi populární typy příspěvků na WSB patří takzvané ztrátové porno. To nemá nic společného s nepřístupným obsahem, ale jde o svědectví o nevydařených investicích, zpravidla s notnou dávkou ironie, sebenenávisti a tragikomedie. Ostatně specifický slovník se týká i vzpoury vůči Wall Street. Držitelé akcií GME tak o sobě říkají, že mají „diamantové ruce“, jimiž pevně třímají cenné papíry a věří, že jejich hodnota „vystřelí až na Měsíc nebo třeba na Mars“.

Příspěvky i komentáře doprovází množství emotikonů i peprný slovník. Ten nemá pouze pobavit, ale také zdůraznit, že člověk nečte názory ostřílených finančních analytiků, nýbrž amatérů, jimž není radno důvěřovat s ničím, natož s peněžitým obnosem, či dokonce životními úsporami. Mnoho příspěvků tudíž zdobí fráze „Toto není finanční poradenství“.

Ještě 24. ledna odebíraly obsah WSB dva miliony uživatelů. Během následujících dní se fórum stalo pomyslným středobodem internetu. Dění kolem GameStopu přilákalo přes šest milionů nových uživatelů a příspěvky, které s aktuálním vývojem nesouvisí, jsou utopeny v hlubinách. Z uzavřené komunity se stala mainstreamová záležitost a řada fanoušků původní podoby fóra už migruje do jiných prostor Redditu.

Hedgeové fondy nachytané vlastní medicínou

Ještě než ale uživatelská základna WSB rapidně vzrostla, konkrétně v září minulého roku, se ke Keithu Gillovi přidal uživatel s přezdívkou airdoon. Ten upozornil na to, že GameStop patří k vůbec k nejshortovanějším cenným papírům na trhu. A to není vše – shortováno je totiž více akcií, než fyzicky existuje.

Co je to short-selling
Zdroj: ČT24

Vysvětleme to na příkladu: Iveta vlastní tisíc akcií. Je domluvena, že její makléř může akcie zapůjčit shortujícím obchodníkům. Makléř je zapůjčí Michalovi, od nějž si shortované akcie koupí Vendula. Vendula ale netuší, že jde o vypůjčené akcie, a je to pro ni koupě jako kterákoliv jiná. Pokud má Vendula se svým makléřem stejnou dohodu jako Iveta, může tímto způsobem zapůjčit akcie dalšímu investorovi, který je opět shortne.

V takovém případě je stejných tisíc akcií prodáno dvakrát a vzniká tak více krátkých pozic (shortovaných akcií), než akcií reálně existuje. A přesně to se stalo v případě GameStopu, ale také například sítě kin AMC, která rovněž patří mezi cíle drobných investorů z Redditu.

A zde už se dostáváme k aktuálnímu dění, které v posledních dvou týdnech otřáslo americkým finančním systémem. Uživatelé Redditu v koordinované snaze hromadně skupovali akcie GameStopu, AMC či BlackBerry, které byly mohutně shortovány ze strany hedgeových fondů. Cenné papíry ale neprodávali, nýbrž je drželi v „diamantových rukou“.

Keith Gill 27. ledna v příspěvku na WSB odhalil, že z investovaných 755 tisíc dolarů (Gill neustále navyšoval počet akcií) činí zisk přes třiatřicet milionů dolarů. Za jediný den hodnota jeho cenných papírů vzrostla o dvacet milionů. Ani on ale neprodával – alespoň ne všechny.

Vývoj akcií GameStopu (cena v USD)
Zdroj: Yahoo Finance

Spustila se tak pomyslná finanční válka mezi amatérskými drobnými investory z internetu a profesionály z Wall Street, reprezentovanými obřími hedgeovými fondy, jako například Melvin Capital, který krvácel v řádech desítek miliard dolarů, protože si vsadil na to, že hodnota GME bude klesat. Komunita WSB se navzájem podporovala v držení akcií a kupování dalších, zatímco finanční elity se snažily redukovat ztráty.

Ačkoliv z GameStopu a Gilla samotného se stal symbol vzdoru proti establishmentu, sám investor dle svých slov nikomu po krku nešel: „Kotě bouřlivák jsem založil jako vzdělávací kanál, na němž se dělím o svou investiční filozofii. Očekával jsem, že tento obchod bude úspěšný, ale nemohl jsem čekat, co se stalo,“ vysvětluje.

Bývalý běžec na dlouhé vzdálenosti, jehož na dráze zbrzdilo zranění achilovky, ještě nemá jasno, jak bude reagovat na náhlý zisk milionů dolarů. Deníku Wall Street Journal řekl, že si možná pořídí dům, jeden sen přesto má: „Vždycky jsem chtěl ve svém rodném městě postavit zastřešenou sportovní halu. Teď se zdá, že bych to vážně mohl udělat.“

Odveta za rok 2008

Byť sám Gill možná zprávu do světa vyslat nechtěl a toužil si zkrátka jen vydělat, miliony následovníků jeho příkladu berou situaci osobněji a chtějí dát hedgeovým fondům co proto. Vidí to jako odvetu za kolaps v roce 2008.

„Wall Street v roce 2008 šla do ohromného rizika a vzala si maloobchody jako rukojmí. Dnešní mladí lidé tehdy chodili do školy a viděli, jak jejich rodiče přichází o byznys, zaměstnání, domovy. A nechápali, proč ti, kdo zariskovali, dostali záchranná lana, a jejich rodičům nikdo nepomohl,“ vysvětloval v televizi CNBC spekulativní obchodník Chamath Palihapitiya.

Podle něj není spravedlivé, že hedgeové fondy mají povoleno předstírat, že se na trhu chovají neutrálně, tedy že se například nepouští do velkých rizik a vyvažují dlouhé a krátké pozice. „K drobným investorům to není fér. Když ve fondu vznikne stomiliardová díra, což se přesně stalo v roce 2008, stát mu pomůže. A stát jsme my všichni,“ zdůrazňuje podnikatel.

Ikonický býk z newyorské Wall Street
Zdroj: ČTK/AP/Neuveden

Na iniciativě Redditu oceňuje zejména to, že se celá diskuse odehrává veřejně, nikoliv za zavřenými dveřmi jako v případě manažerů z Wall Street. „Každý se pak může rozhodnout dle vlastního uvážení. Věřím, že tento způsob obchodování tu s námi zůstane. Lidé z WallStreetBets jsou stejně důležití jako kterýkoliv hedgeový fond,“ říká Palihapitiya.

„To, co vidíme, je důležitý vzdor vůči establishmentu. Lidé zevrubně analyzují situaci společností a mnoho z nich se vyrovná profesionálním analytikům nebo je i předčí,“ věří také muž, o němž se mluví jako o možném kandidátovi na kalifornského guvernéra.

Rozlišit profesionální analýzu z Wall Street a laickou analýzu z WallStreetBets je podle něj velice složité. A i v případech, kdy drobní investoři dojdou k jiným závěrům než profesionálové, mohou mít pravdu, podotýká.

Za přínosnou považuje iniciativu drobných investorů také investiční bankéř Ondřej Jonáš, který byl hostem Horizontu ČT24. „Máme tady velice sympatický případ, kdy se jim to povedlo velice pěkně,“ míní. Oceňuje především, že mladí lidé z generace mileniálů a generace Z ukázali zručné čtení situace na trhu i přesto, že školský systém o těchto věcech neučí a mladí se o tržních principech musí učit na vlastní pěst.

Byznys ČT24: Drobní investoři proti elitám z Wall Street (zdroj: ČT24)

Robinhood po boku šerifa z Nottinghamu

Velkou roli v celé bitvě milionů Davidů s několika málo Goliáši sehrály mobilní aplikace. Vůbec nejčastěji se skloňuje platforma nazvaná po slavném loupežníkovi, který bohatým bral a chudým dával. Aplikace Robinhood zažívala během pandemie skvělé časy. Mnoho lidí získalo volný čas, během nějž se začalo zajímat o investice. Ty jsou díky mobilním platformám blíže než kdy dřív a služby, které umožňují snadné obchodování s akciemi bez přirážky, jsou dostupné i na českém trhu.

Pohyb na trzích se tak otevírá laikům z řad široké veřejnosti. Ostatně v případě Robinhoodu sám název platformy ukazuje na to, že zbohatnout může každý, nejen elity z Wall Street. Heslo „Let the people trade“ (Nechte lidi obchodovat), které firma prosazovala, se jí ale v lednu vrátilo jako bumerang.

Byl to totiž právě Robinhood, který jako první velká platforma zablokoval uživatelům obchodování s akciemi GameStopu či AMC. Zdálo se, že jakmile se velké hedgeové fondy na Wall Street ocitnou v ohrožení, on-line zbojník-lidumil se k masám otočí zády a chrání zájmy elit.

Blokace obchodů s akciemi ze strany Robinhoodu vyvolala nevoli
Zdroj: John Lamparski/ČTK/ZUMA

Aplikaci v důsledku toho zavalilo ohromné množství negativních hodnocení v internetových obchodech, a co víc, na její blokaci si kvůli možné manipulaci trhu posvítí američtí zákonodárci. Problémem se zabývá i regulátor – Komise pro kontrolu cenných papírů. Robinhood už v USA čelí žalobám.

Podle Jordana Belforta, kterého veřejnost zná spíše jako Vlka z Wall Street, bude pro Robinhood složité se z kontroverze vzpamatovat. Belfort předpokládá, že společnost v důsledku zkrachuje. „To, co se podařilo drobným investorům, je šokující. Zaslouží si potlesk,“ ocenil naopak komunitu WallStreetBets.

„Investoři z Redditu se pokusili o vlastní aktivitu, jen aby ji Robinhood zčistajasna zablokoval. Platforma porušuje vlastní pravidla,“ upozornil v televizi CNBC demokratický kongresman Ro Khanna. Poukázal také na to, že aplikace vydělává zčásti tak, že přeprodává uživatelská data právě hedgeovým fondům.

WallStreetBets proti světu

Jedním z největších zákazníků je v tomto směru hedgeový fond Citadel operující po celém světě. Citadel investoval do Melvin Capital, což je fond, který kvůli GameStopu čelil vysokým ztrátám. Vazby na Robinhood tedy vyvolávají spekulace, že aplikace zarazila obchodování s vybranými tituly, aby ochránila velké hráče.

Robinhood nebyl jedinou službou, která obchod s konkrétními akciemi blokovala. Například v úterý a ve středu nemohli nakupovat akcie GME a AMC ani zákazníci služby Revolut. Problémy měly i další aplikace ve světě, které se spoléhají na zprostředkovatele obchodování s akciemi DriveWealth. Brokerská společnost prý nemohla vyhovět požadavku depozitáře cenných papírů DTC. Ten chtěl, aby zprostředkovatel kryl nákup zmíněných akcií 250 procenty investované částky. Od středy už akcie GME mohli opět kupovat i čeští investoři. 

V mediálním prostoru se také v posledním týdnu rozšířily zprávy, že investoři z WallStreetBets se od akcií přesunuli k obchodování s komoditami, konkrétně stříbrem. Informace proběhla všemi velkými světovými médii, pohled přímo do útrob internetového fóra ale věc komplikuje.

Komunita samotná takové zprávy považuje za dezinformační a vyvolané hedgeovými fondy, které tím chtějí pokrýt ztráty utrpěné v případě GameStopu. Uživatelé Redditu poukazují na to, že již zmíněná společnost Citadel, která má zájem na finančním zdraví fondu Melvin Capital, je pátým největším vlastníkem stříbra ve světě. Podporováním investic do vzácného kovu se tedy může snažit pokrývat škody způsobené shortováním akcií GME.

Uživatelská základna fóra WallStreetBets nadále apeluje na držení akcií a přiškrcení hedgeových fondů. Ať už se situace bude vyvíjet jakkoliv, amatérští investoři ukázali, že se veřejně dokážou domluvit tak, že „zavaří“ i profesionálům z Wall Street.

Někteří američtí zákonodárci už mluví o tom, že kauza GameStop odhalila podstatné mezery ve finančním systému a jeho hráče bude třeba více regulovat.

„Hedgeové fondy prostřednictvím shortování vsadí, poté jdou do televize a nabádají, aby lidé prodávali. To je manipulace, která odrazuje od produktivních investic. Potřebujeme lepší regulaci a lepší způsoby, jak ji vynutit,“ nastínil již citovaný kongresman Ro Khanna.

Situací už se zabývá nová americká ministryně financí Janet Yellenová, která ve čtvrtek svolala schůzku s regulátory právě kvůli vrtkavé situaci na trzích v důsledku obchodování s GME.