Trump se rozhodl omilostnit bývalého poradce Bannona, čelil obvinění z podvodu

Americký prezident Donald Trump se rozhodl omilostnit svého bývalého poradce a hlavního stratéga Steva Bannona. Ten čelil obvinění z podvodu v souvislosti se sbírkou na stavbu zdi na hranici s Mexikem. Bílý dům to uvedl na svých webových stránkách, kde je Bannon uveden společně s dalšími desítkami omilostněných. Dále na seznamu figuruje jeden ze spolupracovníků první Trumpovy volební kampaně Elliott Broidy nebo rapper Dwayne Carter známý jako Lil Wayne.

Kromě 73 milostí končící prezident také 70 lidem zmírnil jejich tresty. Mezi omilostněnými není Trumpův právník Rudy Giuliani, nikdo z Trumpových dospělých dětí ani samotný odcházející prezident. Trump teoreticky může kohokoli včetně sebe omilostnit až do středečního poledne východoamerického času, což v Česku odpovídá šesté večer, kdy jeho funkční období skončí.

Bannon byl obžalován v srpnu, že společně s dalšími třemi osobami podvedl dárce v souvislosti se sbírkou na stavbu zdi na hranici mezi Spojenými státy a Mexikem. Vyšetřování podle federálních prokurátorů na Manhattanu ukázalo, že statisíce dolarů ze zisků dárcovské iniciativy navzdory slibům Bannona a dalších putovaly na jejich osobní výdaje.

Bannon byl z vazby propuštěn na kauci pěti milionů dolarů. U soudu Bannon trval na své nevině. Trump od voleb omilostnil i několik svých bývalých poradců včetně Rogera Stonea, Paula Manaforta či Michaela Flynna, milost dostal na konci prosince rovněž otec prezidentova zetě Charles Kushner.

Omilostnění Bannona je obzvlášť pozoruhodné, jelikož byl obžalován, ale nebyl dosud odsouzen. Naprostá většina prezidentských milostí a zmírnění trestů se v minulosti týkala lidí, kteří byli obžalováni a odsouzeni.

Trumpův zásah trestní stíhání Bannona ruší a vylučuje jakoukoli možnost jeho potrestání. Oficiální prohlášení Bílého domu nespecifikuje, proč se Trump rozhodl bývalému poradci milost udělit.

Amerikanista Jakub Lepš o milostech prezidenta Trumpa a inauguraci Joea Bidena (zdroj: ČT24)

Podle informací New York Times přidání Bannona mezi omilostněné bylo jednou z příčin, proč byl seznam zveřejněn až pozdě večer. Trump se údajně ke kroku definitivně rozhodl kolem 21:00 washingtonského času poté, co už byli poradci přesvědčeni, že k němu nedojde.

Bannon v posledních týdnech podporoval Trumpovu snahu zabránit potvrzení výsledků prezidentských voleb. Twitter v listopadu natrvalo smazal jeho účet poté, co na sociálních sítích uvedl, že by nabodl na kopí hlavy epidemiologa Anthonyho Fauciho a ředitele Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Christophera Wraye.

Jedním z dalších omilostněných je kalifornský podnikatel Broidy, který byl důležitým článkem financování první Trumpovy prezidentské kampaně. Na podzim se přiznal k účasti na snaze dotlačit Trumpovu administrativu k ukončení vyšetřování v souvislosti s vytunelováním malajského fondu národního majetku.

Milost dostal také Ken Kurson, kterého AP popisuje jako kamaráda prezidentova zetě Jareda Kushnera. Kurson byl v říjnu obviněn ze stalkingu na internetu během vyhroceného rozvodu. Trump dále omilostnil tři někdejší republikánské kongresmany, kteří byli odsouzeni za úplatkářství a lhaní FBI.

Kromě lidí, kteří mají k Trumpovi blízko, ale prezident udělil milost i některým populárním umělcům. Byli mezi nimi třeba rappeři Lil Wayne a Kodak Black.

Wayne, který se v civilu jmenuje Dwayne Carter, je pětinásobným držitelem ceny Grammy. Hrozilo mu až deset let vězení za údajné nepovolené ozbrojování. Trumpa podporoval v jeho předvolební kampani. Vysvětloval to podporou Trumpova plánu na reformu trestního systému a ekonomického programu pro Afroameričany.

Billu Kahanu Kaprimu známému pod rapperským jménem Kodak Black soud na konci roku 2019 uložil tři roky a deset měsíců za mřížemi za nepravdivé vyjádření při nákupu zbraně.

Členové administrativy mohou lobbovat

Americká média si všímají i dalšího prezidentova opatření učiněného těsně před koncem mandátu. Trump pozdě večer zrušil platnost dekretu, který podepsal v lednu 2017 a který stanovoval etický slib pro vládní pracovníky jmenované od jeho nástupu do Bílého domu.

Členové administrativy se v něm mimo jiné zavazovali, že po dobu pěti let od odchodu z funkce se nebudou zapojovat do lobbistických aktivit cílících na úřady, kde předtím působili.

Nyní ale budou vládní činitelé od tohoto závazku osvobozeni, informovala agentura AP. „Zaměstnanci a bývalí zaměstnanci, na něž se vztahují závazky v exekutivním příkazu 13770, nebudou od poledne 20. ledna 2021 těmto závazkům podléhat,“ uvádí nové Trumpovo nařízení.

Zastavené deportace Venezuelanů

Kromě otázky milostí také Donald Trump před odchodem z funkce podepsal exekutivní příkaz, jimž na příštích 18 měsíců zastavil deportace Venezuelanů, kteří se nelegálně usadili v USA. Rozhodnutí, jež se nevztahuje na zločince, zdůvodnil krizí, v níž se Venezuela ocitá. 

Krok podporovali Trumpovi republikánští spojenci na Floridě, kde se usadilo mnoho Venezuelanů poté, co uprchli z vlasti kvůli vážné hospodářské a politické krizi. Zvolený prezident Joe Biden koncem října řekl, že by okamžitě poskytl humanitární ochranu Venezuelanům žijícím v USA, což by jim v zemi umožnilo zůstat a dostat pracovní povolení.

Podle odhadů think tanku Pew Research Center v roce 2017 žilo ve Spojených státech 130 tisíc Venezuelanů nelegálně.