Cyklon Yasa se prohnal Fidži. Způsobil smrt nejméně dvou lidí a škody za stovky milionů dolarů

Mohutný cyklon Yasa, který udeřil na tichomořské souostroví Fidži, zabil nejméně dva lidi a zničil desítky domů. Oznámily to v pátek místní úřady, které ještě před jeho příchodem vyhlásily stav přírodní katastrofy a nařídily všem obyvatelům, aby si našli bezpečné místo.

Podle úřadů cyklon během pátku slábne a přesunuje se na jihovýchod přes některé z vnějších ostrovů Fidži. Varovaly však před nebezpečím záplav.

Ředitelka národního úřadu pro řízení katastrof Vasiti Sokoová odhadla, že Yasa napáchal škody v řádu stovek milionů dolarů. List Fiji Times napsal, že zničil zhruba dvacet domů a společenský sál ve vesnici Tiliva. Zničené nebo poškozené byly domy také v dalších vesnicích.

Bouře přiměla více než dvacet tisíc lidí přesunout se do vládních evakuačních center. Poškodila také elektrické vedení, přerušila komunikaci a způsobila bleskové záplavy a uzavření silnic.

Mnozí se obávali, aby Yasa nezpůsobila vážnější škody než bouře Winston, která ostrov zasáhla v roce 2016. Zahynulo tehdy přes čtyřicet lidí a desítky tisíc obyvatel přišly o domovy, napsala agentura AP.