Na Fidži udeřil cyklon Yasa. Silnější bouře souostroví ještě nebičovala

Na tichomořské souostroví Fidži udeřil mohutný cyklon Yasa, který s sebou přinesl lijáky a vichr dosahující v poryvech rychlosti až 345 kilometrů za hodinu. Spadá do nejvyšší, páté kategorie. Místní úřady vyhlásily před jeho příchodem stav přírodní katastrofy a nařídily všem obyvatelům, aby si našli bezpečné místo. Podle agentury Reuters se očekává, že Yasa bude nejsilnější bouří v historických záznamech země.

Na snímcích, které místní obyvatelé zveřejnili na sociálních sítích, jsou vidět strhané střechy a silnice zablokované sesuvy půdy, popadanými stromy a valící se vodou. Bouře dorazila na fidžijskou pevninu zhruba v 18:00 místního času (7:00 SEČ) v oblasti provincie Bua, která se nachází na jednom ze dvou největších fidžijských ostrovů Vanua Levu. 

Fidži je domovem asi milionu lidí a premiér Frank Bainimarama je všechny vyzval, aby si našli bezpečné přístřeší. V zemi pak začal v 5:00 SEČ platit čtrnáctihodinový zákaz vycházení.

„Tato mimořádná bouře zasáhne více nebo méně celou zem,“ sdělil Bainimarama na videu zveřejněném na Facebooku. Dodal, že Yasa bude silnější než bouře Winston, která ostrov zpustošila v roce 2016. Zahynulo tehdy přes čtyřicet lidí a desítky tisíc obyvatel přišly o domovy.

Agentura Reuters napsala, že zákaz vycházení byl vydán v rámci stavu přírodní katastrofy, který má trvat 30 dní. Bainimarama řekl, že v trase, jíž se bude Yasa přesouvat, žije 95 procent občanů. Lidé se mají připravit na to, že voda zaplaví pobřeží a na moři se vytvoří až desetimetrové vlny. Podle agentury Reuters jsou například v okrese Rakiraki na hlavním ostrově Viti Levu již nyní všechny silnice zatopené. V oblasti žije třicet tisíc lidí.

Veřejná doprava stojí

Úřady zakázaly provoz veřejné dopravy a zabezpečily 50 zahraničních jachet kotvících u jižních břehů souostroví. „Přesunuli jsme lodě do bezpečí mezi mangrovy, které poskytují dobrou ochranu proti větru,“ řekla Cynthia Raschová z přístavu na ostrově Viti Levu.

Zahraniční lodě mohou na Fidži od října, do té doby byly tamní přístavy kvůli epidemii koronaviru pro cizince zavřené. Platí ale přísná pravidla a před vplutím do místních vod musejí posádky zůstat 14 dní v karanténě na moři.