Spojené státy ruší část výměnných programů s Čínou. Jsou to nástroje propagandy, řekl Pompeo

Americké ministerstvo zahraničí ohlásilo zrušení pěti programů kulturních výměn s Čínou, financovaných a řízených Pekingem. Označilo je za nástroj čínské propagandy. Peking naopak obvinil Spojené státy, že zneužívají koncept národní bezpečnosti pro kroky vůči čínským podnikatelům.

Spojené státy ruší pět výměnných programů s Čínou včetně programu vzdělávacích a kulturních výměn s Hong Kongem.

„Zatímco ostatní programy financované pod záštitou zákona o vzájemném vzdělávání a kulturní výměně jsou vzájemně prospěšné, těchto pět programů je plně financováno a provozováno (čínskou) vládou jako nástroje propagandy,“ uvedl americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

Mluvčí čínské diplomacie Chua Čchun-jing naopak vyzvala USA, aby přestaly zneužívat koncept národní bezpečnosti pro obhajování nepřátelského postoje vůči čínským podnikům. Čínský vládní list The China Daily varoval, že se vztahy obou velmocí dostávají na „nebezpečnou dráhu“. „I kdyby nastupující administrativa měla v úmyslu uvolnit napětí (…), některé škody jednoduše nelze napravit, což je to, co má současný prezident USA v úmyslu,“ napsal list.

Trumpova adminsitrativa stupňuje protičínskou rétoriku

Končící Trumpova administrativa stupňuje v posledních týdnech protičínskou rétoriku a varuje, že nový prezident Joe Biden bude k Číně příliš shovívavý. Washington rovněž přitvrzuje sankce vůči Číně, ať už za postup Pekingu vůči Tibetu, Hongkongu, Tchaj-wanu, či kvůli čínským obchodním praktikám.

Ve čtvrtek americká vláda oznámila, že na černou obchodní listinu nově zařadila největšího čínského výrobce čipů Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) a čínský ropný a plynárenský koncern CNOOC. Podle Spojených států mají tyto firmy vazby na čínskou armádu.

Subjekty na seznamu mají zakázaný přístup k americkým technologiím bez souhlasu vlády USA. Kromě uvedených dvou čínských společností se nově na seznamu ocitly také China Construction Technology a China International Engineering Consulting.

Podle amerických činitelů Čína krade citlivé americké obranné technologie, aby podpořila plány čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na modernizaci čínské armády.