Prioritou je vyvést systém z chaosu, uvedla správkyně Hongkongu po návratu z Pekingu

Urgentní prioritou hongkongské vlády je obnovit v této poloautonomní čínské provincii ústavní pořádek a „vyvést (tamní) politický systém z chaosu“. Podle agentury Reuters to prohlásila Pekingu nakloněná správkyně provincie Carrie Lamová při svém každoročním projevu v tamním legislativním sboru.

Lamová svůj projev pronesla o měsíc později, než bylo původně plánováno. Získaný čas přitom strávila v Pekingu, kde jednala o možnostech, jak zajistit obnovu ekonomiky tohoto finančního centra, jež utrpěla v důsledku dlouhodobých rozsáhlých prodemokratických protestů a pandemie covidu-19.

Mezinárodní společenství přitom povětšinou se znepokojením sleduje zásahy Pekingu v této bývalé britské kolonii, zejména prosazení nového bezpečnostního zákona v polovině letošního roku. Tím centrální čínská vláda reagovala na měsíce loňských protivládních demonstrací, jež byly největší za několik posledních desetiletí.

„Hongkong zažil v minulém roce největší politické výzvy od svého návratu k domovině,“ prohlásila Lamová.

Provincii předala Velká Británie v roce 1997 do správy Číně za podmínky, že Peking zaručí na období 50 let v oblasti zvláštní svobody nevídané v pevninské Číně. Kritici tvrdí, že centrální vláda tyto podmínky postupně čím dál tím více porušuje. „Jednou z našich nenaléhavějších priorit je obnovit (…) ústavní pořádek a vyvést politický systém z chaosu,“ dodala správkyně.

Vzdělávací programy pro pochopení vlády práva

Lamová rovněž oznámila, že hodlá předložit návrh zákona, který by stanovoval nové podmínky, za nichž budou skládat státní úředníci služební slib. Chystá se také spustit rozsáhlé vzdělávací programy, jež mají sloužit „ke zlepšení chápání vlády práva“.

Správkyně v projevu obvinila zahraniční vlády a parlamenty, že se stále více vměšují do dění v Hongkongu, které je podle ní vnitřní záležitostí Číny. Takové jednání přitom podle ní ohrožuje hongkongskou státní bezpečnost.

Loni Lamová musela v kontextu rozsáhlých protestů pronést svůj každoroční projev přes video, protože její živé vystoupení v zákonodárném sboru přerušili někteří zákonodárci naklonění prodemokratickému hnutí.

Agentura Reuters poznamenává, že letos podobné starosti řešit nemusela, protože všichni opoziční členové sboru nedávno rezignovali. Učinili tak poté, co tamní úřady na základě mandátu od centrální čínské vlády zbavili funkce čtyři opozičníky z důvodu „ohrožení bezpečnosti“.