Eutanazii ano, rekreační marihuanu ne, rozhodli Novozélanďané v referendu

Nový Zéland se patrně zařadí mezi země s povolenou eutanazií. Vyplývá to z předběžných výsledků, které zveřejnila místní volební komise. Obyvatelé ostrovního státu naopak odmítli legalizovat marihuanu pro rekreační účely. Konečné výsledky budou k dispozici příští týden.

Eutanazie je ve většině zemí světa nelegální, v nějaké formě ji umožňuje například Švýcarsko, Belgie, Lucembursko, Nizozemsko, Kanada či Kolumbie. Nový Zéland se zařadí k nim. Podle předběžných výsledků se pro uzákonění tohoto aktu vyslovilo 65,2 procenta voličů. 

Podle The New Zealand Herald by první pacienti mohli využít eutanazie zhruba za rok. Nárok na ni mají mít podle plánu pouze lidé, kteří trpí nevyléčitelnou nemocí a pravděpodobně jim nezbývá více než šest měsíců života.

Mělo by se jednat o pacienty, kteří prožívají „nesnesitelné utrpení“, jemuž nelze žádnými prostředky ulevit. Nevyléčitelně nemocní by si smrtící látku mohli aplikovat sami, nebo by jim ji mohl podat lékař či zdravotní sestra.

Premiérka hlasovala pro eutanazii i legalizaci marihuany

Obyvatelé Nového Zélandu v obou referendech hlasovali 17. října, kdy se konaly i parlamentní volby. V nich zvítězila Strana práce dosavadní premiérky Jacindy Ardernové.

Mluvčí novozélandské premiérky k výsledkům referend uvedla, že Ardernová v obou případech hlasovala pro legalizaci. Před samotným hlasováním předsedkyně vlády odmítla říci, jak bude sama hlasovat. „Po zveřejnění konečných výsledků příští týden bude postupovat v souladu s vůlí lidu,“ řekla premiérčina mluvčí.

Zbývá sečíst ještě asi sedmnáct procent odevzdaných hlasů. Jedná se z velké části o hlasy Novozélanďanů žijících v zahraničí. Konečné výsledky obou referend by měly být k dispozici 6. listopadu.

Horizont ČT24: Nový Zéland umožní eutanazii (zdroj: ČT24)