Cichanouská čeká od EU solidaritu a jednotu v postoji k Bělorusku

Události: Lídryně běloruské opozice na Slovensku (zdroj: ČT24)

Běloruská opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská očekává od EU a členských zemí tohoto evropského bloku solidaritu a jednotu postoje k vývoji v Bělorusku. Prohlásila to v Bratislavě po schůzce se šéfem slovenské diplomacie Ivanem Korčokem, která se konala na okraj bezpečnostní konference Globsec. Slovenský premiér Igor Matovič po jednání s Cichanouskou řekl, že Bratislava je nadále připravena stát při běloruském lidu v jeho boji za svobodu a demokracii. Cichanouskou přijala i prezidentka Čaputová.

„Solidarita je nyní nejdůležitější otázkou. Buďte jednotní ve svých rozhodnutích,“ řekla Cichanouská. „Naši lidé bojují za svobodu. Každý obyvatel Běloruska je hrdinou, každý den chodí do ulic demonstrovat proti režimu, proti diktátorovi,“ dodala. Vyjádřila přesvědčení o úspěchu běloruského národa v jeho snaze o nastolení svobody.

V odpovědi na otázku, zda by Alexandr Lukašenko neměl být postaven před mezinárodní soud, uvedla, že spíše nikoliv, ale možnost Lukašenkovy imunity by mohla být předmětem jednání o urovnání politické krize v Bělorusku.

Opozice již dříve uvedla, že uvažuje o žalobě na dlouholetého autoritářského vládce země u Mezinárodního trestního soudu (ICC) kvůli brutálnímu zacházení s demonstranty, kteří v zemi dál protestují proti zfalšování výsledků srpnových prezidentských voleb.

Cichanouská v Bratislavě podle Reuters uvedla, že osobně nemůže Lukašenkovi odpustit tyto „ukrutnosti“, ale chápe, že by to mohlo být předmětem jednání. „Pokud je to východisko, aby odjel někam k moři a strávil tam zbytek svých dnů, tak myslím, že by to bylo možné. Jen ať odjede a nechá nás budovat naši vlast,“ řekla.

Ministr zahraničí Slovenska Ivan Korčok podpořil snahy demonstrujících Bělorusů a ocenil i samotnou Cichanouskou. „Měl jsem možnost potkat odvážnou ženu, která se neváhala postavit a vyjádřit jasný postoj, který vidíme v ulicích Běloruska. Občané této země se rozhodli ukončit období, které trvalo velmi dlouho a během kterého nemohli vyjádřit svůj názor, nemohli projevit svou touhu po svobodě a demokracii,“ uvedl.

„Rozhodnutí o tom, kdo bude vládnout v Bělorusku, je pouze v rukou běloruských občanů. Chápeme, co znamená jejich touha být svobodnými občany,“ dodal Korčok.

Šéf slovenské diplomacie pak na sociální síti napsal, že povolal na konzultace do Bratislavy vedoucího slovenského velvyslanectví v Bělorusku. Zdůvodnil to projevem solidarity s Polskem a Litvou, které Bělorusko vyzvalo k dočasnému stažení jejich velvyslanců a k omezení diplomatické přítomnosti v zemi. Bratislava nyní nemá podle webu slovenského ministerstva zahraničí v Bělorusku velvyslance, ambasádu vede chargé d'affaires. K dočasnému stažení svého velvyslance z Minsku se rozhodla také Česká republika. Později tak učinilo také Bulharsko.

S Cichanouskou se setkal i předseda slovenské vlády Matovič. „Slovensko je i do budoucna připraveno stát při běloruském lidu v boji za svobodu a demokracii. Věřím, že stejně, jak se to svého času podařilo nám na Slovensku nebo v Československu, se to nakonec podaří i vám,“ řekl na tiskové konferenci.

Dodal, že cílem Slovenska není, aby se Bělorusko rozhodlo pro orientaci na Západ nebo na Rusko, ale aby obyvatelům Běloruska bylo umožněno žít ve svobodné zemi.

Protesty v Bělorusku pokračují (zdroj: EBU)