Spoluobžalovaného v případu vraždy německého politika Lübckeho propustil soud z vazby

Německý soud propustil z vazby Markuse H., který byl spoluobžalovaným v procesu s pravděpodobným vrahem politika v hesenském Kasselu Waltera Lübckeho. Podle agentury DPA vrchní zemský soud ve Frankfurtu nad Mohanem zrušil příslušný zatýkací rozkaz, protože neexistuje dostatečné podezření ze spáchání trestného činu.

Markus H. byl zatčen 26. června 2019 a od té doby byl ve vyšetřovací vazbě. Spolkové státní zastupitelství tvrdilo, že ideologicky ovlivňoval hlavního podezřelého Stephana Ernsta, a mimo jiné tak napomáhal k vraždě. Vycházelo přitom z krajně pravicového pozadí činu.

Podle soudu by napomáhání předpokládalo, že Markus H. přinejmenším pokládal za možné, že Ernst Lübckeho zabije. To ale podle dosavadních důkazů „není ve vysoké míře pravděpodobné“.

Dosavadní podezření se opíralo mimo jiné o výpovědi Stephana Ernsta, ale soud je zpochybnil. Markus H. podle soudu zůstává nadále podezřelý z porušení zákona o držení zbraní. Možný trest za tento delikt je ale tak nízký, že není pokračování vazby přiměřené.

Údajný střelec se k činu přiznal

Proces s oběma obžalovanými začal v polovině června. Ernst se v srpnu k činu přiznal. Před soudem ve Frankfurtu nad Mohanem uvedl, že to byl on, kdo proimigračního přednostu okresního úřadu zastřelil.

Přiznání k vraždě učinil Ernst již krátce po činu, později ho ale odvolal a tvrdil, že střílel jeho komplic. Oba prý chtěli křesťanskodemokratického politika pouze vystrašit a výstřel padl omylem.

Proces je v Německu pozorně sledován. Vražda politika, která má pravicově extremistický kontext, je v zemi ojedinělým jevem.

Ernst je podezřelý i z pobodání a vážného poranění iráckého uprchlíka v hesenském Lohfeldenu v lednu 2016. Je obžalován z vraždy, pokusu o vraždu, z vážného ublížení a z porušení zákona o držení střelných zbraní, jejichž poměrně velký počet vlastnil.