Ukrajina varuje před skokovým znásobením počtu nakažených. Preventivně zavře hranice

Šéf ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov varoval, že pokud občané nebudou dodržovat pravidla karantény, zvýší se počet pacientů s novým koronavirem za dva měsíce na 360 tisíc, píše Ukrainska pravda. Do současnosti testy v zemi odhalily 112 tisíc nemocných. Země také rozhodla o uzavření hranic od soboty.

Danilov hovořil o pesimistickém scénáři v souvislosti s lokálními volbami, které zemi čekají 25. října. Premiér Denys Šmygal s odkazem na vývoj v dalších zemích podotkl, že Ukrajina musí být připravena na všechny možnosti.

Počty nových odhalených případů mají rostoucí trend, v druhé polovině srpna se pohybují kolem dvou tisíc. V červenci to bylo kolem osmi set. Nejvíce nakažených je na západě země, nejhůře postižená je Lvovská oblast.

Hranice

Ukrajinská vláda se už ve středu rozhodla dočasně uzavřít hranice pro vstup cizinců do země a prodloužila platnost karanténních opatření. Dočasný zákaz vstupu cizích státních příslušníků má s určitými výjimkami platit od soboty 29. srpna do 28. září.

„Vzhledem k míře nemocnosti musíme chránit naše spoluobčany a projevit zodpovědnost vůči našim zahraničním partnerům,“ prohlásil premiér Šmygal.