Východní Asie čelí třetí vlně nákazy. V Hongkongu se bojí sběru dat o DNA

Události: Třetí vlna v Asii (zdroj: ČT24)

Asijské země opět zpřísňují protipandemická opatření. Na některých místech udeřila už třetí vlna nákazy a počty nových pacientů opět narůstají ve stejné míře jako v dubnu. Nárůst případů hlásí třeba Japonsko nebo Vietnam. Hongkong prodloužil mimořádná opatření.

Pomocnice v hongkongských domácnostech – většinou z Filipín a Indonésie – jsou šest dnů v týdnu zavřené v bytech zaměstnavatelů. Často ve špatných podmínkách. Neděle je jediným dnem volna a tráví ji na ulicích. Právě mezi nimi jsou nejnovější ohniska nákazy.

„Lokalizovali jsme téměř všechny pomocnice v domácnosti. Buď je dáme do karantény nebo jim nabídneme testování,“ říká Čchuang Šu-kwan z hongkongského centra pro ochranu zdraví.

V návalu třetí vlny chtějí úřady otestovat pět ze sedmi a půl milionu obyvatel Hongkongu. Netýká se to jen pomocnic v domácnosti, ale i zaměstnanců pečovatelských domů, řidičů a dalších profesí, které přicházejí do styku s lidmi.

Akci vede tým expertů z pevninské Číny a kritici mají obavy, že pandemie slouží jako záminka pro vytváření databáze DNA. Jedna ze zapojených firem je na sankčním seznamu Spojených států za odebírání DNA Ujgurům v Sin-Ťiangu kvůli dohledu.

Vláda ovšem ujišťuje, že testování je dobrovolné. „Nejdůležitější je ochrana osobních údajů. Laboratoře nedostanou žádné osobní informace,“ slibuje správkyně Hongkongu Carrie Lamová.

Vietnam a Japonsko

Proticovidová opatření nepolevují ani jinde v Asii. Vietnam považuje příštích deset dnů za kritických. Hanoj testuje tisíce lidí, kteří se vrátili z přímořského letoviska Danang. Tam počet pacientů stoupá.

Na nákup se smí jen se speciálním dokumentem. „Povolenky zaručují, že se dostatnete na trh jen v konkrétní den. Takže lidé musejí dobře plánovat. Nákupní seznam významně sníží kontakt mezi nakupujícími a prodavači,“ vysvětluje obyvatel Danangu Truong Tien Dung.

Japonsko se za jediný týden posunulo od 40 k 50 tisícům nakažených. Tokio a Ósaka se potýkají s vůbec největším nárůstem infekce od zavedení nouzových opatření v květnu.