„Odrazují od podnikání, ničí pracovní místa," myslí si američtí zákonodárci o čtyřech technologických gigantech

Velká čtyřka pod palbou dotazů amerických zákonodárců (zdroj: ČT24)

Americký Kongres zpovídal šéfy čtveřice největších technologických společností světa. Zástupci Amazonu, Applu, Facebooku a Googlu se před podvýborem pro antimonopolní záležitosti Sněmovny reprezentantů snažili vyvrátit tvrzení, že jejich digitální impéria zneužívají své síly.

Ostrým útokům ze strany zákonodárců čelili šéfové nejvlivnějších technologických impérií přes pět hodin. Vyslechli si přirovnání ke lhářům, tyranům nebo zrádcům. Podle některých politiků je nejvyšší čas zakročit. Manažeři se hájili také tím, že trvalý růst je i pro ty nejsilnější jedinou cestou k přežití.

„Odrazují od podnikání, ničí pracovní místa, zvyšují náklady a snižují kvalitu,“ uvedl šéf podvýboru pro hospodářskou soutěž David Cicilline, který je zvolen za demokraty. Právě zástupci jeho strany se soustředili na údajné šikanování konkurentů. Republikáni naopak zdůrazňovali, že ekonomický úspěch není sám o sobě zločinem.

Zákonodárcům vadila fúze Facebooku a Instagramu

Marka Zuckerberga z Facebooku zákonodárci „grilovali“ například kvůli jeho interním e-mailům z roku 2012 týkajícím se koupi Instagramu, z nichž vyplynulo, že ho považuje za hrozbu. Demokratický zákonodárce Jerry Nadler k tomu řekl, že než aby Facebook s Instagramem soupeřil, raději ho koupil. Zuckerberg nepopřel, že Instagram vnímal jako hrozbu, ale připomněl, že koupi daly zelenou americké federální úřady. 

Cicilline zase o Facebooku prohlásil, že vydělává na nebezpečných lžích, které mohou mít smrtící následky. Připomněl řadu konspiračních teorií, které se v posledních měsících na Zuckerbergem založené sociální síti šíří, včetně té, že pandemie covidu-19 je smyšlená.

Zpovídal se i nejbohatší muž planety

Vůbec poprvé se před kongresmany zpovídal šéf Amazonu Jeff Bezos. Nejbohatší muž světa se pokoušel odvrátit podezření, že jeho firma zneužívá data zákazníků i dodavatelů k nepřiměřenému zvyšování cen. „Nemohu to komentovat, protože si to nepamatuji. To, co vám mohu říct, je, že jsme velmi soustředění na zákazníka,“ řekl Bezos. 

Detailní zpráva ohledně obvinění vznesených antimonopolním podvýborem proti čtveřici platforem a doporučení, která se budou týkat omezení jejich moci na trhu, by mohla být zveřejněna koncem léta nebo na podzim, uvedla už dříve agentura Reuters s odkazem na obeznámené zdroje.