Do Česka přiletí americký ministr zahraničí Pompeo, píší Lidovky. Měl by s Babišem řešit síť 5G

Do Česka by měl 11. a 12. srpna přiletět americký ministr zahraničí Mike Pompeo. S odvoláním na nejmenované zdroje to uvedl server Lidovky.cz. Pompeo by se podle serveru měl sejít s českým premiérem Andrejem Babišem (ANO). Černínský palác zatím podle mluvčí žádné informace nemá.

Podle Lidovek by měl Pompeo v Česku zahájit cestu po evropských zemích, při níž navštíví také Rakousko, Slovinsko a Polsko. V Praze by si měl mimo jiné připomenout výročí konce druhé světové války. Pompeo letos zvažoval cestu na oslavy osvobození Plzně Američany, z akce ale sešlo kvůli pandemii koronaviru.

Tématem jednání amerického ministra s Babišem by podle serveru měla být mimo jiné bezpečnost mobilních sítí páté generace (5G). V květnu oba politici na dálku podepsali deklaraci, která si klade za cíl vytvořit mechanismus hledání spolehlivých a důvěryhodných dodavatelů pro sítě 5G, ochránit sítě před narušením a manipulací a zajistit v nich ochranu soukromí a práv občanů.

Pompeo: Huawei je hrozbou

O kybernetické bezpečnosti jednal s Pompeem letos v únoru na mnichovské bezpečnostní konferenci i český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Americký šéf diplomacie je dlouhodobým a hlasitým kritikem čínské technologické firmy Huawei. Když se na začátku června Británie rozhodla zakázat jejich vstup do sítí 5G, Pompeo tamní vládě vyjádřil podporu. 

„Rozhodnutí Spojeného království zakázat vstup Huaweie do jejich 5G sítí posiluje transatlantickou bezpečnost a zároveň chrání soukromí občanů, národní bezpečnost a hodnoty svobodného světa,“ napsal na Twitteru.