Vietnam na dva týdny uzavřel milionové město Danang. Uvázly v něm tisíce turistů

Vietnam kvůli vzrůstajícímu počtu infekcí nařídil dvoutýdenní uzávěru třetího největšího města Danang, ze kterého v minulých dnech evakuoval desítky tisíc lidí, převážně domácích turistů. Další tisíce lidí ale nestihly město opustit a budou zde muset zůstat minimálně dalších 15 dnů, během nichž nebudou v provozu žádné letecké, železniční ani silniční spoje do Danangu a z něj.

Danang eviduje celkem 15 případů, mezi kterými jsou výlučně pacienti a zaměstnanci místní nemocnice. Podle médií jsou dva z nakažených v kritickém stavu.

Nákaza se ve městě objevila poprvé po třech měsících o víkendu. Úřady okamžitě přistoupily ke zpřísnění protikoronavirových opatření: uzavřely provozy všech podniků a provozoven, které nejsou nezbytné, a vyzvaly k dodržování odstupů. Zavřeny byly také veškeré pláže.

Z města se také mělo během nadcházejících čtyř dnů evakuovat kolem 80 tisíc turistů. Po potvrzení dalších případů v pondělí bylo ovšem rozhodnuto o kompletním uzavření Danangu a zastavení veškeré veřejné dopravy. Zrušeny byly také plánované evakuační lety.

Opuštěné vietnamské letovisko Danang
Zdroj: Paul Mooney/Reuters

Podle agentury Reuters stihlo z města odjet asi 18 tisíc turistů do Ho Či Minova Města, dalších 15 až 20 tisíc evakuovaných zamířilo do Hanoje. Ostatní budou muset v Danangu zůstat zřejmě celé dva týdny, na které je uzávěra plánována.

„Všechny evakuační lety jsou zrušeny. V pondělí jsme odbavili z Danangu devadesát letů, mnoho turistů město opustilo už během neděle. Využili autobusové a vlakové spoje do sousedních regionů,“ cituje agentura Reuters představitele vietnamského úřadu pro civilní letectví.

Více než milionový Danang je jedním z nejvyhledávanějších turistických cílů ve Vietnamu. Vzhledem k tomu, že hranice země jsou pro zahraniční turisty stále zavřené, město hostilo domácí turisty využívající zlevněné letenky a zvýhodněné dovolenkové balíčky.

V 95milionovém Vietnamu se od propuknutí epidemie covidu-19 nakazilo koronavirem 431 lidí. Malé množství nakažených je připisováno včasnému uzavření hranic a zavedení přísných opatření.