Evropské země odrazují od cestování do Španělska. Životy chráníme dostatečně, reaguje Katalánsko

Události: Evropské země nedoporučují cestování do Španělska (zdroj: ČT24)

Německé ministerstvo zahraničí v úterý vydalo doporučení necestovat do severošpanělských regionů Katalánska, Aragonie a Navarry kvůli vysokému počtu případů koronavirové nákazy a místním uzavírkám. Podobné rozhodnutí ustanovily i další evropské země jako Belgie, Británie nebo také Česko, které rovněž nedoporučují cestování do Španělska.

Německé ministerstvo zahraničí přitom zatím neodrazuje od cest na Baleárské či Kanárské ostrovy, které jsou velmi oblíbenými cíli německých turistů. Zatím nepřistoupilo ani k oficiálnímu varování před cestami do zasažených regionů, zůstalo pouze u doporučení.

Varování by turistům umožnilo bezplatné stornování dovolených. Katalánská vláda v úterý nad doporučením německého ministerstva vyjádřila politování. Ujistila, že je zodpovědná a že se snaží chránit životy a zdraví obyvatel i návštěvníků regionu.

Šéfka aragonského regionu Mayte Pérezová řekla, že odrazování před cestami ze strany Německa a také Belgie je diskriminační, a vyzvala španělskou ministryni zahraničí Aranchu Gonzálezovou Layouvou k podání formální stížnosti. Pérezová ujistila, že ve většině regionu je situace pod kontrolou.

I české ministerstvo zahraničí o víkendu upozornilo na zvýšené riziko nákazy při cestování do španělských regionů Katalánsko, Aragonie, Baskicko a do oblasti Madridu.

Britské rozhodnutí je nespravedlivé, řekl španělský premiér

Britský resort zahraničí v pondělí rovněž doporučil občanům, aby se vyhnuli cestám do Španělska, stejně jako na Kanárské nebo Baleárské ostrovy. Vláda se také rozhodla uplatnit čtrnáctidenní karanténu pro každého, kdo se ze Španělska vrátí do Británie.

Podle španělského premiéra Pedra Sáncheze je opatření „nespravedlivé“. Uvedl, že turisté jsou ve většině španělských regionů více v bezpečí než v Británii. Zároveň doufá, že britská vláda opatření rozvolní. Británie však doporučení prý změnit nehodlá.

Doporučení necestovat do některých španělských regionů vydala také belgická vláda, ta 24. července umístila oblasti Katalánska a Huesca na seznam takzvaných červených zemí, kam je cestování zakázáno. Zároveň se rozhodla uvalit karanténu na osoby, které se z regionů vrátí do Belgie.

Madridský region zpřísnil opatření

Madridský region od čtvrtka chce zpřísnit opatření proti šíření koronaviru, mimo jiné zkrátí otvírací dobu nočních podniků či zmenší povolené skupiny na veřejnosti, ve kterých budou povinné roušky.

Roušky na veřejnosti nařídily tento měsíc všechny španělské regiony s výjimkou madridského a Kanárských ostrovů. O nových opatřeních dnes informovalo vedení madridského regionu. Předsedkyně madridské regionální vlády Isabel Díazová oznámila, že roušky budou povinné od čtvrtka pro osoby starší šesti let ve všech veřejných prostorách.

Lidé se budou moci na veřejnosti shromažďovat maximálně v desetičlenných skupinách; dosud mohlo být na jednom místě až 25 osob, uvedl deník La Vanguardia. Noční zábavní podniky budou muset přestat přijímat nové klienty v jednu hodinu po půlnoci a zavřít nejpozději v 01:30.

Podobné omezení zavedlo tento měsíc například Katalánsko, jehož vedení dočasně opět uzavřelo kina či divadla, omezilo skupiny lidí na veřejnosti na deset členů, nařídilo uzavřít diskotéky a v některých lokalitách zkrátilo otvírací dobu pro restaurace do půlnoci. 

Koronavirus v Německu

Situace je kromě částí Španělska špatná také v Německu. Tamní šéf Institutu Roberta Kocha Lothar Wieler ji dokonce označil za znepokojivou. Institut za poslední den hlásí 633 nově nakažených a vyzval k dodržování rozestupů mezi lidmi, hygienických pravidel a k nošení roušek.

Wieler v úterý řekl, že vývoj situace v samotném Německu mu dělá „velké starosti“. Podle něj jde nyní o to, zabránit rychlému a nekontrolovanému šíření viru. „To zvládneme jenom společně,“ zdůraznil Wieler a postěžoval si, že lidé se stali lehkovážnými. Večírky s tisíci účastníky jsou podle něj bezohledné.

„Jsme uprostřed razantně se vyvíjející pandemie,“ upozornil Wieler. Pravidla dodržování odstupů a hygieny podle něj bude třeba dodržovat ještě měsíce. Expertka Institutu Roberta Kocha Ute Rexrothová podle listu Die Welt řekla, že na rozdíl od jednotlivých velkých ohnisek z poslední doby jde nyní o rozptýlené nebezpečí.

Počty případů stoupají v různých komunitách a obcích a v celém Německu rostou počty infikovaných. Institut Roberta Kocha hlásí za poslední den 633 nových případů koronavirové nákazy. Od začátku pandemie úřady našly nový koronavirus u nejméně 206 242 lidí, z nichž dosud 9122 zemřelo, z toho čtyři za poslední den.