Malajsijský expremiér dostal za vytunelování vládního fondu 12 let vězení

Soud v Malajsii odsoudil bývalého ministerského předsedu Najiba Razaka k 12 letům za mřížemi a pokutě 210 milionů ringitů (1,1 miliardy korun) za zneužití úřadu. Expremiér byl uznán vinným v případě korupční kauzy vytunelování státního investičního fondu 1MDB. Razak si za praní špinavých peněz a porušení důvěry vysloužil rovněž dva desetileté tresty, které má odpykat souběžně. Proti rozhodnutí soudu se chce odvolat.

Sedmašedesátiletý Razak, který se stal prvním odsouzeným malajsijským lídrem, trvá na své nevině a tvrdí, že byl oklamán nekalými bankéři a že kauza je politicky motivovaná.

Podle soudce je výše trestu „přiměřená a odpovídající“. V potaz přitom vzal, že Razak se činu dopustil jako předseda vlády i to, že expremiérův trest pomůže odradit od podobných činů další funkcionáře.

Soud před vydáním rozsudku shledal Razaka vinným ve všech sedmi bodech obžaloby. Premiérův právní zástupce však argumentoval ve prospěch nižšího trestu. Obhajoba trvá na tom, že jí uškodilo rozhodnutí soudce neposunout vydání rozsudku na příští týden. Prokuratura naopak požadovala takový trest, který by nejvyšším státním úředníkům připomněl, že „všichni podléhají zákonům“.

Rozsudek zřejmě ovlivní dalších pět soudních kauz, v nichž Razak čelí celkem 42 bodům obžaloby. Pokud bude shledán vinným, hrozí mu i za ně dlouholeté vězení. 

Místo podpory ekonomiky luxusní hotely, jachty a šperky

Razak vytvořil fond 1MDB v roce 2009 krátce po svém nástupu k moci. Původně měl sloužit k nastartování ekonomického rozvoje Malajsie. Fond však místo toho skončil v hlubokých dluzích a vyšetřovatelé z USA tvrdí, že Razak a jeho společníci z něj neoprávněně vyvedli asi 4,5 miliardy dolarů (100,44 miliardy korun), za něž nakoupili hotely, luxusní jachty, umění či šperky. Přes 700 milionů dolarů (15,6 miliardy korun) mělo skončit přímo na Razakových účtech.

Podle odborníků by rozsudek mohl posílit důvěryhodnost současného premiéra Muhyiddina Yassina, který skončil jako Razakův zástupce v roce 2016 poté, co se kriticky vyjádřil ohledně způsobu, jakým tehdejší premiér řešil korupční skandál týkající se 1MDB.

Yassinova vláda však nyní závisí na podpoře Razakovy strany, která je největší formací současné vládnoucí nacionalistické aliance. Ta se chopila moci v březnu poté, co Yassinova strana svrhla dosavadní reformistickou vládu.