Izraelská vláda jedná o uzavření měst, podle televize je mezi nimi i Jeruzalém

Izrael čelí druhé vlně koronaviru, jen za poslední den v zemi přibylo 1289 nakažených. Tamní vláda rozhodla o znovuzavedení části opatření proti nákaze včetně uzavření barů a nočních klubů nebo omezení návštěvnosti restaurací a synagog. Kabinet také jedná o uzavření devíti měst s vysokým počtem infikovaných. Podle izraelské televize by k nim měl patřit Jeruzalém, Lod, Ramla nebo Ašdod.

Premiér Benjamin Netanjahu svolal na večer ministry, aby se dohodli na oblastech, kde bude vyhlášena uzávěra. Televize oznámila, že půjde buď o celá města, nebo o jejich části. Jmenovala mezi nimi Jeruzalém, Lod u Tel Avivu, středoizraelskou Ramlu i přístav Ašdod.

Zatím platí uzávěra v židovské osadě Bajtar Illit na Západním břehu Jordánu, kde žije téměř 60 tisíc lidí. Pozitivní test tam mělo 280 osob a uzávěra má platit týden.

Vládu kritizuje prezident i lékaři

Ke kritikům vlády za nezvládání současné vlny pandemie se připojil prezident Reuven Rivlin. Kabinet podle něj nemá jasnou strategii a Izrael by měl jmenovat centrální orgán, který bude problémy řešit.

Více než stovka lékařů se dopisem obrátila na premiéra Netanjahua a ministra zdravotnictví Juliho Edelsteina. Pohrozili v něm stávkou, pokud nebude na boj proti koronaviru vyčleněno víc peněz a v nemocnicích nebude posílen personál. Podle nich je stav zdravotního systému znepokojivý a v době podzimní sezonní chřipky se může dále zhoršit.

„Upozorňujeme na špatnou situaci v nemocničních odděleních dva roky,“ stojí v dopise. „Tato zima může být mimořádně těžká, varujeme vás, nemocniční oddělení nejsou vybavena a připravena na úkoly této zimy,“ napsali lékaři.

V Izraeli navíc rychle přibývá pacientů ve vážném stavu –⁠ minulý týden jich bylo 45, nyní už 107. Celkem se nákaza potvrdila u 33 175 lidí a 344 pacientů zemřelo.

Události: Koronavirus v Izraeli (zdroj: ČT24)

Opětovné omezení ekonomiky i veřejného života

V úterý Izrael zaznamenal přes 1450 nových případů nakažených, což je podle zahraničního zpravodaje ČT Davida Borka dosud nejvyšší hodnota od počátku března. „(Omezující) opatření byla vládou přijímána během minulého týdne nadvakrát. Zatímco před šesti dny měla první vlna spíše charakter korekcí, druhá byla dramatičtější. Dá se mluvit o částečném návratu do situace omezené ekonomiky i veřejného života,“ popisuje Borek.

V izraelských restauracích může být nově přítomno maximálně dvacet hostů. Nanejvýš stejný počet lidí může také navštívit tamní synagogy. Maximum dvaceti osob platí zároveň u počtu pasažérů v autobusech. „Úplně se zavírají bary, noční kluby a indoorová sportoviště včetně posiloven nebo tělocvičen,“ vysvětluje Borek s tím, že se omezují také kulturní akce a úplně se zavírají obřadní síně.

Školy byly masivním zdrojem nákazy

Zároveň uvedl, že školy a letní tábory pro mládež v Izraeli přitom zůstávají nadále zavřeny. V červnu se totiž ukázalo, že právě vzdělávací zařízení jsou masivním zdrojem nákazy. „Bavíme se o řádu mnoha stovek nakažených a několika tisíců lidí, kteří se kvůli koronaviru ocitli v karanténě poté, co byli klasifikováni jako potencionálně pozitivní,“ vysvětlil Borek.

Palestinská území podle zpravodaje evidují přes čtyři tisíce nakažených, bilanci přírůstku nově zjištěných osob s covidem-19 tam tvoří až stovky lidí za den. „Vzhledem k poměru nakažených a celkového obyvatelstva se jedná o vážný problém,“ dodal zpravodaj. Nakažení přitom přibývají jak na Západním břehu Jordánu, tak i v Pásmu Gazy.