Izrael zažívá druhou vlnu se stovkami nových případů koronaviru denně

Události: Druhá vlna koronaviru v Izraeli (zdroj: ČT24)

Izrael prochází druhou vlnou pandemie koronaviru. Ze skoro nulových hodnot registrovaných počátkem května se přírůstek nově nakažených vyšplhal ke čtyřem stovkám denně. Vláda uložila policii, aby daleko přísněji vymáhala pravidla, návrat k téměř kompletní karanténě, kterou židovský stát zažil v březnu a dubnu, ale úřady neplánují.

Příběh o izraelském premiantovi, který si s pandemií dokázal rychle poradit, se stává minulostí. Země zažívá razantní přírůstky nakažených, průměrně přibývá 400 případů denně a ve středu testy odhalily přes pět set nemocných.

V květnu přitom vypadala epidemická situace optimisticky a vláda poměrně rychle obnovila fungování ekonomiky i veřejného a společenského života. Do ulic Tel Avivu i na pláže se vrátili lidé a země se probrala z karanténní letargie.

Návrat k normálu měl ale i odvrácenou stránku. Otevřely se školy, kde se nakazily stovky dětí. Zprovozněná hromadná doprava způsobila, že se cestující mačkali na nástupištích. Kromě toho květnový optimismus vedl k laxnosti. Pořádaly se stohlavé večírky i hromadné oslavy fanoušků fotbalu.

Vyšší pokuty. Návrat plošných opatření ale Izrael neplánuje

Nyní Izrael avizuje nulovou toleranci. Zvýšily se například pokuty za pohyb bez roušek. „Nejbezpečnějším způsobem, jak zastavit pandemii, je, že všichni občané budou nosit roušky a dodržovat odstup od ostatních lidí,“ apeluje na obyvatele premiér Benjamin Netanjahu.

Jeho kabinet se zdráhá označit aktuální nárůst případů za druhou vlnu. Neplánuje ani návrat k původním plošným opatřením. Odložil ovšem otevření hranic a chce obnovit sledování nakažených lidí přes mobilní telefony, které dočasně prováděla tajná služba Šin bet.

Existuje také civilní aplikace pro mobilní telefony, která ale zatím má nedostatky, přibližuje zpravodaj ČT v Izraeli David Borek. „Je tu návrh, že aplikace nebude povinná, ale že lidé, kteří budou chtít jet veřejnou dopravou nebo umístit své děti do škol, budou muset aplikaci mít,“ doplňuje.

Úřady podle něj uvažují také o tom, že omezí povolené množství lidí na hromadných akcích typu svateb. Borek poukazuje také na to, že zavřené hranice znamenají, že obyvatelé hustě zalidněného Izraele mohou vyjet na dovolenou pouze v rámci vlasti, a je tudíž velmi těžké ohlídat šíření nákazy.