Izrael zatím neplánuje otevřít hranice. Zvažuje se jen možnost cestovat do letoviska Ejlat

David Borek komentuje situaci v izraelském Ejlatu (zdroj: ČT24)

Izrael postupně uvolňuje restrikce zavedené v souvislosti s pandemií koronaviru. Hranice pro cizince však nadále zůstávají zavřené a izolace tvrdě dopadá na místní cestovní ruch. Premiér Benjamin Netanjahu proto v týdnu připustil, že by se do srpna mohly hranice otevřít. Jako první by mohli přijet turisté z Řecka a Kypru. Izrael musel v červnu pozastavit rozvolňování opatření, protože v zemi opět rychle přibývalo nemocných.

Pandemie koronaviru prakticky vymazala mezinárodní turistický ruch a drtivě zasáhla regiony, které se na zahraniční návštěvníky spoléhaly. Týká se to i Izraele, například město Ejlat na jihu země mělo v dubnu sedmdesátiprocentní nezaměstnanost a z důsledků koronavirové krize se stále vzpamatovává. 

U Izraelců, jejichž příjmy jsou závislé na turismu, panuje stále nejistota. Země je pro cizince zavřená a konkrétní termín otevírání hranic zatím nepadl. Podle premiéra Netanjahua by však občané Řecka a Kypru mohli do Izraele opět začít cestovat kolem srpna. Ohledně konkrétních termínů je ale zdrženlivější, protože červnové rozvolňování opatření mělo za důsledek nárůst počtu nakažených. 

„Izraelská vláda uvolňování opatření na hranicích nemá na rozdíl od evropských zemí jako prioritu,“ komentuje situaci blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek. Podle něj se ale mluví o plánu vytvořit takzvanou zelenou zónu v Ejlatu, kam by mohli i čeští turisté. „Ti by ale nesměli oblast Ejlatu opouštět a cestovat jinam po Izraeli,“ dodává Borek. 

V Izraeli bylo potvrzeno dosud necelých dvacet tisíc případů koronaviru, v pátek přibylo 215 nakažených. Nemoci podle tamějších úřadů podlehlo přes tři sta lidí.  

Události: Izraelské město Ejlat se vzpamatovává z následků koronaviru (zdroj: ČT24)