USA žádají okamžité propuštění Kanaďanů stíhaných v Číně

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo v pondělí vyzval Čínu k okamžitému propuštění dvou Kanaďanů, které Peking zadržuje od roku 2018 a v pátek je obvinil ze špionáže. Zadržování obou mužů je neoprávněné a USA „extrémně znepokojuje“, řekl podle Reuters šéf americké diplomacie. Pompeovi za jeho vyjádření poděkoval kanadský premiér Justin Trudeau.

„Tato obvinění jsou politicky motivovaná a kompletně nepodložená,“ uvedl ministr zahraničí USA.

Čínská prokuratura v pátek oznámila, že bude stíhat Michaela Kovriga, který působil jako diplomat v Pekingu, a konzultanta se znalostí problematiky Severní Koreje Michaela Spavora za „špionáž a vyzrazení státního tajemství“.

Čínsky hovořící Kovrig pracoval jako analytik pro nevládní Mezinárodní krizovou skupinu (ICG), která se zaměřuje na předcházení konfliktům a jejich řešení v rámci celého světa. Spavor žil před zatčením ve městě Tan-tung u hranic se Severní Koreou, se kterou spolupracoval v kulturní oblasti. 

Trudeau poděkoval Pompeovi

Zatčeni byli v prosinci 2018, krátce potom, co Kanada na žádost americké justice zatkla finanční ředitelku a dceru zakladatele čínské společnosti Huawei Technologies Meng Wan-čou. USA ji viní z porušení amerických protiíránských sankcí a případ této Číňanky vyvolal bezprecedentní krizi mezi Ottawou a Pekingem.

Kanadský ministerský předseda Trudeau poděkoval Pompeovi a dalším státům, které nedávno odsoudily postup Číny vůči dvěma zadrženým. „Naše spojence po celém světě velmi znepokojuje osud těchto Kanaďanů, protože dobře ví, že by v jednu chvíli mohla jednoduše přijít řada na ně. Musíme nadále jednotně odsuzovat tato svévolná zatčení,“ řekl premiér novinářům.

Podle Trudeaua jsou případy dvou zadržených Kanaďanů a Meng Wan-čou jednoznačně propojené. Peking přitom prohlásil, že spolu zatčení nesouvisí a znovu vyzval k propuštění Mengové.