V Německu začal soud v případu vraždy politika Lübckeho. Obžalovaný je pravicový extremista

Události: V Německu začal soud kvůli vraždě Waltera Lübckeho (zdroj: ČT24)

U soudu ve Frankfurtu nad Mohanem začal proces s pravicovým radikálem obžalovaným z vraždy regionálního politika Waltera Lübckeho, který byl členem německé vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU). Na lavici obžalovaných usedl také údajný komplic. Proces, který doprovází velký zájem médií a přísná bezpečnostní opatření, by měl trvat nejméně do konce října.

Státní zástupci předpokládají, že čin byl spáchán s pravicově extremistickým motivem. Lübcke veřejně podpořil kancléřku Angelu Merkelovou v jejím rozhodnutí z roku 2015 přijmout statisíce uprchlíků.

Hlavním obžalovaným je šestačtyřicetiletý Stephan Ernst. Podle obžaloby v noci z 1. na 2. června 2019 zastřelil přednostu okresního úřadu Lübckeho na terase domu u Kasselu ve spolkové zemi Hesensko.

Ernst je podezřelý i z pobodání a vážného poranění iráckého uprchlíka v hesenském Lohfeldenu v lednu 2016. Muž je obžalován z vraždy, pokusu o vraždu, vážného ublížení na těle a z porušení zákona o držení střelných zbraní, jejichž poměrně velký arsenál obžalovaný vlastnil.

Před soudem stanul i možný komplic, 44letý Markus H., který je obžalován z napomáhání k vraždě a porušení zákona o střelných zbraních.

Obhájci žádají odročení či zastavení procesu

Proces se rozjížděl pomalu, neboť obhájci podle DPA vznesli několik požadavků. Advokáti Stephana Ernsta už krátce po zahájení přelíčení navrhli odklad jednání a kromě toho si stěžovali na údajnou podjatost předsedajícího soudce. Žádost o odročení obhájce Frank Hannig zdůvodnil tím, že podle jeho slov není zajištěna ochrana zdraví kvůli současné pandemii a zároveň je silně omezen přístup veřejnosti.

Později vznesli několik návrhů také obhájci spoluobžalovaného Markuse H. Obhájkyně Nicole Schneidersová požadovala odročení nebo přerušení procesu na několik týdnů. Zdůvodnila to mimo jiné tím, že během krátké doby před zahájením procesu nebylo možné přečíst všechny spisy.

Další obhájce Björn Clemens žádal rovnou zastavení řízení proti svému klientovi. Ani několik hodin po začátku stání tak nebylo možné začít se čtením obžalovacího spisu.

Vražda vyvolala v Německu zděšení

Podle agentury DPA je o proces velký zájem. Už několik hodin před zahájením se před vrchním zemským soudem ve Frankfurtu tvořily dlouhé fronty, první zástupci médií se do řady postavili už v pondělí večer.

Vražda politika, která má pravicově extremistický kontext, je v Německu ojedinělá a loni vyvolala v zemi zděšení. Pokud se Ernstova vina prokáže, půjde o první vraždu politika pravicovým radikálem v dějinách spolkové republiky. 

Kvůli koronavirové pandemii u soudu platí pravidla rozestupů, a soud tak umožnil stání přihlížet jen omezenému počtu lidí. Soud z bezpečnostních důvodů odmítl zasedat ve větší síni mimo soudní budovu.

Nebezpečí pravicového extremismu sílí

Vražda Waltera Lübckeho není v Německu v poslední době jediným případem svého druhu. Loni v říjnu útočník zabil dva věřící v synagoze v Halle, letos v únoru další extremista zmasakroval deset lidí ve městě Hanau.

„Největším nebezpečím zůstává pravicový extremismus,“ potvrzuje ministr vnitra Horst Seehofer (CSU). Podle řady zpráv ale extremistické tendence pronikají i mezi vojáky, kteří by měli německou demokracii chránit. Vláda už potvrdila existenci varovného dopisu, který přímo německé ministryni obrany adresoval důstojník elitní vojenské jednotky.

Útvar KSK, který má bojovat s terorismem a osvobozovat rukojmí, je také jednotkou, kde je údajně oblíbeným volacím znakem neonacistický symbol 88. Na dvacet elitních vojáků úřady podezřívají z extremismu. U jednoho z nich na zahradě našla policie skrýš s výbušninami a stovkami nábojů.