Nákaza jako partnerský test. V Číně stoupl počet rozvodů i svateb

Svatby a rozvody v Číně po pandemii (zdroj: ČT24)

Čína se postupně vzpamatovává z měsíců nejistoty způsobené šířením koronaviru. Bezprecedentní pandemie se podepsala vedle zdraví lidí i na jejich psychice. Jedním z vedlejších efektů je v nejlidnatější zemi světa vzestup rozvodovosti. Krize a izolace byly zkouškou pro nejeden manželský pár. Na druhou stranu ale rovněž stoupl počet svateb.

Koronavirová krize byla nejen v Číně těžkou zkouškou pro rodiny i páry. Na duševní zdraví se podepsaly zákaz vycházení a karanténa. Některé čínské páry ale pandemie naopak posílila. Například ve Wu-chanu, odkud se koronavirus a s ním spojená nemoc covid-19 rozšířila do světa, stoupl počet svateb o 300 procent.  

„Měla jsem spoustu času svatbu naplánovat. Bude dokonce ještě lepší, než jsem si představovala,“ uvádí nastávající nevěsta z Wu-chanu. Zpravodajka ČT Barbora Šámalová dodává, že „svatba je pro mladé lidi nejlepší způsob, jak oslavit začátek života po koronaviru.“ 

Počet rozvodů se zdvojnásobil

Ne všude ale řeší podobné příjemné novinky. Šestasedmdesát dnů v izolaci si ve Wu-chanu vybírá svoji daň i v opačném gardu; počet rozvodů zdvojnásobil. 

„Kvůli epidemii jsme byli pod velkým tlakem, neustále zavření s rodinami. Taky pod finančním tlakem. Nebrali jsme plat a neměli z čeho splácet půjčky. Bylo to těžké a na konci všechno vybuchlo,“ komentuje své rozhodnutí rozvést se jedna z obyvatelek čínské metropole. 

Podobné pocity prožívá mnoho lidí i v dalších čínských městech. Vlna rozvodů zasáhla celou zemi. Čas strávený v karanténě nebo naopak nedobrovolné odloučení jitří manželské problémy.

Není to přitom tak dlouho, co byly rozvody v čínské společnosti tabu. „Za poslední desetiletí se počet víc než zdvojnásobil, zejména ženy jsou méně tolerantní k nešťastnému soužití,“ říká Šámalová. Loni se rozvedly čtyři miliony manželství, letos i kvůli důvodům uvedeným výše, to bude pravděpodobně více.