Výtěžek dražby Asterixe míří k francouzským lékařům

Události: Dražba Asterixe (zdroj: ČT24)

V přepočtu přes milion korun vynesla dražba pěti originálních komiksových listů francouzského ilustrátora Alberta Uderza, tvůrce světově proslulé postavy Asterixe. Výtěžek putuje do pařížských nemocnic. Je to další z řady akcí na pomoc francouzským zdravotníkům, kteří čelí koronaviru.

Bylo to jedno z posledních Uderzových přání: pomoci těm, kteří nesou největší břímě zvládání pandemie koronaviru. „Viděl, co se děje, a byl šokován. Řekl nám, abychom něco udělali,“ vysvětluje dcera Sylvie Uderzová.

Ilustrátor zemřel v dubnu ve dvaadevadesáti letech a členové rodiny se rozhodli dát do dražby některé jeho komiksy. Tři z pěti komiksových stran jsou originální příběhy Asterixe z devadesátých let.

Jejich výběr není náhodný. Kresby mají v době pandemie symbolický význam. Ukazují boj galské vesničky proti velké přesile s rýsující se nadějí – zázračným lektvarem. Vzkaz je jasný: proti silnému protivníkovi je nutné si věřit.

O dražbu projevili mimořádný zájem soukromí sběratelé i muzea. Podobné artefakty se draží výjimečně. Jejich význam totiž není pouze umělecký. „Je to víc než jen komiksový list. Dražil se kousek historie. První francouzská družice se přece jmenovala Asterix. Je to část naší identity,“ připomíná umělecký expert aukční síně Artcurial Eric Leroy.

Přídavek, ne řešení

Výtěžek aukce, byť mimořádný, je pro zdravotníky jen příjemným přídavkem. Všichni volají po lepších platech a reformě zdravotnictví. Ještě před krizí prezident tvrdil, že na rozdíl od Asterixova lektvaru nemá žádný zázračný recept ani peníze.

Teď se situace mění. „Je to kolektivní výzva, které musíme čelit,“ prohlásil prezident Emmanuel Macron. Vláda navrhla zvýšení odměn zejména sestrám na lůžkových odděleních. Ty patří s měsíčním platem jen těsně nad dva tisíce eur mezi nejhůře placené profese.

Region Normandie zase nabídl téměř dvěma tisícovkám zdravotníků a sester z Paříže pobyt v hotelích na svém území za symbolickou cenu. Jako výraz díků.