Dobrá angličtina či plat nejméně 64 tisíc korun, navrhuje Londýn v nových imigračních pravidlech

Zpravodaj ČT Vostal: Patelová řekla, že ukončí volný pohyb osob a otevře Spojené království světu (zdroj: ČT24)

Britská ministryně vnitra Priti Patelová navrhuje nová imigrační pravidla, která by měla začít platit příští rok. Předloha, která je nyní v parlamentu, počítá se zavedením bodového systému, jenž bude zohledňovat znalosti angličtiny nebo to, zda má už uchazeč konkrétní nabídku práce a jaký bude jeho předpokládaný plat.

Nový imigrační zákon podle Patelové zaručí, že britská ekonomika bude mít jen ty imigranty, které bude potřebovat. Příchozí bude hodnotit pomocí bodového systému.

„Pokud příští rok nějaký migrant z celého světa bude chtít přijít za prací do Británie, tak bude muset prokázat dobrou znalost angličtiny, předem nabídnutou práci od britského zaměstnavatele a také minimální plat v přepočtu 64 tisíc korun měsíčně, což je 25 600 liber ročně,“ upřesnil zpravodaj ČT ve Spojeném království Bohumil Vostal.

Pokud přistěhovalec tyto podmínky splní, bude mít podle Vostala velkou šanci získat pracovní vízum, za které se samozřejmě také platí.

„Pokud bude mít menší plat, tak se šance samozřejmě bude snižovat. Vše bude záležet na tom, jestli v tu chvíli bude zrovna patřit mezi kategorie, které britská ekonomika bude potřebovat,“ doplnil Vostal k návrhu, který prošel druhým čtením v parlamentu a nyní se jím budou zabývat výbory.

Kritika: Pokrytectví, urážka a v době pandemie nevhodný návrh

Opozice kvůli zákonu Patelovou kritizuje. „Prý je od ní pokrytecké, když každý čtvrtek s celým národem tleská lidem v první linii, hlavně zdravotníkům, pečovatelům a tak dále, a přitom mezi tyto lidi patří 180 tisíc unijních pracovníků v nemocnicích nebo v pečovatelských ústavech,“ vysvětluje kritiku Vostal.

List The Times podle něj zase kritizuje, že ministryně chce příští rok pro všechny zahraniční pracovníky, kteří přijdou do britského zdravotnictví, zavést přirážku za to, že budou mít k britskému zdravotnictví přístup, a to ve výši přes šest set liber na osobu.

„Podle Timesů je to něco jako urážka těchto lidí. Právě o pečovatele je přitom v Británii velká nouze, v tuto chvíli se v tomto sektoru nachází 110 tisíc volných míst,“ doplnil zpravodaj ČT.

Do ministryně Patelové se podle něj opřel i skotský ministr pro migraci Ben Macpherson, který ji v dopise napsal, že v době pandemie je takový zákon velmi špatný nápad a vyzval ji, aby zákon odložila.

Vláda: Zákon pomůže Britům získat práci

Vláda však tvrdí, že jen plní vůli lidu v referendu z roku 2016, v němž byla migrace hlavním tématem a v němž se 52 procent lidí vyslovilo pro vystoupení z Evropské unie.

„Tvrdí také, že tento zákon umožní, aby mnohem víc Britů mohlo projít vyškolením a získalo pozice, které doposud velmi snadno zaplňovali právě unijní občané,“ uzavřel Vostal.