Izraelci slaví Den nezávislosti. Kvůli koronaviru doma

Zpravodaj Borek o oslavách Dne nezávislosti v Izraeli (zdroj: ČT24)

Izrael slaví Den nezávislosti, kvůli přísným opatřením zavedeným s cílem bránit šíření koronaviru se ale nekonají jindy bujaré oslavy, kdy lidé vyrážejí na pláž, pořádají grilování a pozorují ohňostroje. Vyhlášení nezávislosti v roce 1948 si tak Izraelci letos připomínají v nejužším rodinném kruhu doma, píše agentura AP. Mnozí také sledují, zda se podaří rozetnout dlouhotrvající politický pat.

Vláda kvůli koronaviru zakázala veřejná shromáždění a lidé se nesmí od domova vzdálit více než 100 metrů, pokud si nejdou pro léky nebo zajistit jiné důležité potřeby. Zastavena byla veřejná doprava a policie dohlíží na dodržování omezení pohybu v ulicích.

Izraelské letectvo věnovalo svůj letošní přelet ke Dni nezávislosti zdravotníkům a nad nemocnicemi a klinikami podnikli jeho piloti akrobatické manévry. Jiné akce se uskutečnily bez diváků a byly vysílány on-line.

Nákaza koronavirem se v téměř devítimilionovém Izraeli dosud potvrdila u více než 15 tisíc lidí a 210 zemřelo. Země zavedla přísná restriktivní opatření, v jejichž důsledku byla v polovině března zavřena většina podniků. Nedávno začal Izrael díky stabilizujícímu se počtu nově nakažených opatření rozvolňovat.

Další zmírnění restrikcí se čeká po Dni nezávislosti. Otevřít by se měla většina obchodů, lidé však nadále musí dodržovat rozestupy a přísná hygienická opatření. Na veřejnosti bude stále platit povinnost nosit roušku.

Politika opoziční smlouvy

Oslavy provází také neobvyklý politický vývoj. Po třech volbách za rok, které všechny přinesly patové rozložení mandátů v Knesetu, se nakonec dohodli šéfové nejsilnějších stran na pravici a levici Likud a Modrobílí.

„Došlo k opoziční smlouvě mezi Benjaminem Netanjahuem a Bennym Gantzem a část voličů je rozhořčena,“ komentoval to zpravodaj ČT David Borek s odkazem na několik demonstrací proti dohodě.

Spojenectví hlavních soupeřů ze tří nedávných volebních kampaní musí ještě posvětit parlament. Poslanci Modrobílých se v názoru na něj rozdělili, a proto zatím není jisté, že projde.