Ve Wisconsinu se konají primárky i přes karanténní opatření

V americkém státu Wisconsin se konají primárky, a to i přes přísná ochranná opatření, která vyhlásil tamní guvernér Tony Evers kvůli pandemii způsobené koronavirem. Konání voleb bylo předmětem několika soudních sporů mezi místními demokraty a republikány. Ačkoliv chtěl demokrat Evers volby odložit, tamní konzervativně laděný nejvyšší soud v noci rozhodl, že tak učinil neoprávněně, informovala agentura AP. Volby sice skončí v úterý ve 20:00 místního času (ve středu 03:00 SELČ), výsledky ale budou oznámeny až 13. dubna.

Demokraté vybírají, zda se proti republikánskému prezidentovi Donaldu Trumpovi na podzim postaví někdejší viceprezident Joe Biden nebo senátor Bernie Sanders. V případě republikánů je hlasování formalitou, neboť Trumpova pozice ve straně je neotřesitelná. Má již dostatečný počet delegátů a zaručenou prezidentskou nominaci na druhé funkční období.

Vedle stranických primárek ale obyvatelé Wisconsinu hlasují v místních volbách i o obsazení jednoho místa v nejvyšším soudu. Volby jsou podle agentury AP testem jak pro řadu dalších amerických států, které chystají primární volby či volební shromáždění v příštích týdnech a měsících, tak pro samotné prezidentské volby v listopadu.

Hlasování se již předem potýkalo s organizačními problémy. Kvůli obavám z koronaviru se přihlásil nedostatek členů volebních komisí asi v polovině obvodů. Řada z nich se proto musela spojit, u uren také pomáhá na 2400 členů národní gardy.

V největším městě Milwaukee je voličům k dispozici jen pět volebních místností namísto obvyklých 180, což vede k vytváření dlouhých front.

Proti primárkám byli i samotní kandidáti

Guvernér Evers kvůli zdravotním rizikům v pondělí dekretem nařídil odklad voleb na červen, ale místní republikánští činitelé se u wisconsinského nejvyššího soudu domohli zneplatnění tohoto dekretu.

Nejvyšší státní soud zároveň zrušil verdikt federálního soudu, který umožnil korespondenčně hlasovat až do 13. dubna, již ale neodvolal nařízení, že výsledky mohou být zveřejněny až po 13. dubnu. Média proto míní, že výsledek hlasování bude  znám až příští týden v pondělí.

Proti konání primárek byli zdravotní odborníci, místní politici a v konečném důsledku i sami uchazeči o prezidentskou nominaci. Televize ABC News o stranickém hlasování ještě před Eversovým oznámením poznamenala, že o něj v současné situaci sice nikdo nestojí, ale nikdo nevyřešil, jak ho odložit.

Republikáni nesouhlasili s odložením voleb, protože se obávali možných podvodů při hlasování a krátkého času na obsazení tisíců státních a okresních postů, o nichž se rovněž hlasuje. Demokraté však tvrdí, že republikáni chtějí snížit volební účast, což jim nahrává zejména při volbě člena státního nejvyššího soudu.

Tony Evers
Zdroj: Nick Oxford/Reuters

Biden doufá v rozhodující souboj se Sandersem

Bývalý viceprezident Joe Biden, který je největším favoritem na zisk demokratické nominace, podle AP doufá, že by se mu ve Wisconsinu mohlo podařit uštědřit rozhodující porážku senátoru Berniemu Sandersovi, jenž je jeho jediným soupeřem.

Podle Sanderse je rozhodnutí pokračovat s volbami nebezpečné. Oba politici zrušili veškerá veřejná vystoupení a kampaň přesunuli téměř plně na internet a do televize.

Wisconsin rozděluje 84 delegátů z celkových 3979 na letní demokratický nominační sjezd, který byl přesunut z července na srpen a má se konat právě v Milwaukee. Biden však již dříve prohlásil, že se tato akce s tradiční účastí několika desítek tisíc lidí možná bude muset odehrávat po internetu.