Mali zvolilo parlament. Teroristům, únosu šéfa opozice i koronaviru navzdory

K volebním urnám ve městech západoafrického Mali se od nedělního rána dostavil zatím skromný počet voličů. Již několikrát odložené parlamentní volby tentokrát tamní vláda nezrušila. Konají se tedy pandemii koronaviru či únosu hlavního představitele opozice navzdory. V zemi působí v rámci mezinárodní protiteroristické operace i čeští vojáci.

Obyvatelé Mali ve dvou volebních kolech obnoví obsazení 147 křesel tamního parlamentu. Kvůli koronaviru, který se v zemi zatím potvrdil u 18 lidí, úřady voličům doporučily dodržovat základní bezpečnostní opatření jako časté mytí rukou nebo rozestupy.

V metropoli Bamaku se volební místnosti otevřely v osm hodin ráno tamního času a uzavřely v osmnáct hodin (dvacet hodin středoevropského letního času).

„Přišel jsem k volbám se strachem. Vidíte, že tu nikdo není. Možná je to proto, že je ráno, ale vzhledem k situaci je to normální,“ vylíčil agentuře AFP učitel Soulemane Diallo. V jeho volební místnosti nikdo bezpečnostní opatření nedodržuje, poznamenává dopisovatel agentury.

„Je to nesmysl, nikdo nezavedl žádná opatření. Žádné mýdlo, žádná voda!“ vykřikoval před jednou z dalších volebních místností v Bamaku jiný volič. Podle fotografa AFP po jeho odchodu někdo u vstupu k místnosti umístil barel s vodou a mýdlo.

Teroristé unesli lídra opozice

Kromě koronaviru má Mali celou řadu jiných problémů. Rozlehlý stát, jehož severní polovinu pokrývají písky Sahary, sužuje zhoršující se bezpečnostní situace. Tu mají na svědomí skupinky islámských radikálů s vazbami na teroristické sítě Al-Káida a Islámský stát.

Tuto středu skupina ozbrojenců ve středním Mali přepadla konvoj šéfa největší opoziční strany Soumailu Cissého. Politik je nyní údajně v rukou kazatele Amadoua Koufy, který vede islamistickou skupinu s vazbami na Al-Káidu. Spolustraníci Cissého však i přes únos svého šéfa voliče vyzvali k „masivní účasti“.

„V těchto těžkých dobách, jimiž naše země prochází, více než kdy jindy vyzýváme příznivce, aby znásobili své úsilí,“ nechal se slyšet mluvčí opoziční strany.

K volbám nemůže 200 tisíc lidí

Kvůli působení teroristů se volby ve značné části země vůbec konat nemohou. Volit nemůže ani zhruba 200 tisíc Malijců, kteří kvůli násilí uprchli z domovů. Právě kvůli neutěšené bezpečnostní situaci v zemi byly parlamentní volby – původně plánované už na konec roku 2018 – několikrát odloženy.

Proti ozbrojencům bojuje malijská armáda už od roku 2012, v zemi v rámci operace Barkhane působí také široká mezinárodní koalice, kterou vedle Francie, Německa, Británie, Norska, Estonska či Nizozemska tvoří i čeští vojáci.

„Bezpečnostní situace v Mali a v Sahelu zůstává předmětem vážných obav. Navzdory setrvalému tlaku národních, regionálních a mezinárodních sil organizované ozbrojené skupiny pokračují v destabilizaci velké části Mali a dosáhly až do Nigeru a Burkiny Faso. Nedávné útoky na tomto trojmezí, kde Islámský stát v regionu Sahary zpochybňuje autoritu místních států, donutily mezinárodní společenství, aby zaměřilo své úsilí právě na tuto oblast,“ uvedla v pátek v prohlášení koalice.