Nasazení českých vojáků do bojů v Mali? Podle Petříčka by šlo o diplomatický i bezpečností přínos

Petříček: Zapojení do mise je důležité z bezpečnostního i diplomatického hlediska (zdroj: ČT24)

České ministerstvo obrany navrhuje poslat šedesát vojáků do protiteroristických misí v Mali, Nigeru a Čadu. Návrh je v meziresortním připomínkovém řízení a musí jej schválit vláda a obě komory parlamentu. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) by účast českých vojáků v těchto misích, které by pravděpodobně zahrnovaly i bojové situace, byla přínosem jak z bezpečnostního, tak i diplomatického hlediska.

Česko má nyní v Mali zhruba 120 vojáků, účastní se výcvikové mise Evropské unie (EUTM Mali), která má pomoct při výstavbě a výcviku malijské armády, která bojuje proti islámským radikálům i protivládním povstalcům. Letos česká armáda převezme od Francie velení této mise.

Společně s dalšími evropskými zeměmi ale Česko obdrželo nabídku Francie také k účasti ve vojenské misi.

„Bylo by to další posílení naší spolupráce s Francií, v oblasti, která je pro Evropu a její bezpečnost kritická. Mali a okolní státy vzhledem ke své nestabilitě jsou jedním z bezpečnostních problémů v našem širším okolí,“ zdůraznil Petříček a připomněl, že konflikty v Mali, Burkina Fasu či Nigeru vedou k útěku místních obyvatel a jejich putování do Evropy.

Zapojení do bojů

Účastníci operace mají poskytovat poradenství a asistenci malijským jednotkám a společně s nimi plnit úkoly při bojových činnostech při speciálních operacích proti teroristickým skupinám v severovýchodním Mali a na hranicích s Nigerem.

Podle Petříčka tak není možné říct, proti komu přesně by čeští vojáci bojovali. „V oblasti celého Sahelu operují různé teroristické skupiny, včetně Al-Šabáb v Somálsku. Jedná se o skutečně organizované skupiny, které jsou součástí mezinárodních teroristických skupin.“

Čeští vojáci by v regionu při operaci měli být ode dne schválení parlamentem do konce roku 2022.

Souběžně s misí EU má v Mali také svou misi MINUSMA Organizace spojených národů (OSN). Ta si klade za cíl zajistit bezpečnost a vytvořit podmínky pro další humanitární a politickou asistenci malijské vládě. Česká armáda v ní má pět vojáků, na rozdíl od operace Barkhane ale mise nevedou aktivní operace v boji proti teroristickým skupinám.