V Chu-peji končí karanténa, Wu-chan si ještě dva týdny počká. Město ale i tak ožívá

Události ČT: V čínské Chu-peji končí karanténa (zdroj: ČT24)

Sedmnáct měst s celkovým počtem téměř šedesát milionů obyvatel se od konce ledna postupně dostalo do karantény v čínské provincii Chu-pej. Teď opatření v provincii končí. Výjimkou zatím zůstává původní zdroj celé pandemie, město Wu-chan, které bude v karanténě ještě dva týdny. Provoz se už ale obnovuje i v něm.

Wu-chan se otevře až 8. dubna, ve městě už ale zmizely dopravní zátarasy. Také některé podniky zase fungují a rozjíždí se hromadná doprava.

„Před rozjezdem jsme dezinfikovali autobusy a otevřeli okna. Další dezinfekci provedeme po návratu. Autobus smí být plný jen z poloviny,“ vysvětlil Wang Lien-kua z Wu-chanského dopravního podniku.

Zdraví lidé s takzvaným zeleným kódem smějí do práce, migranti s potvrzením si na odjezd počkají dva týdny.

„Můj zaměstnavatel obnovil provoz před pár dny. Prošli jsme zdravotní prohlídkou a dostali kódy. Firma nám dala potvrzení, takže jedu z noční domů,“ přiblížil jeden z obyvatel Wu-chanu.

Čína se bojí nakažených bez symptomů, Tchaj-wan viní WHO z pomalé reakce

Kromě nakažených z ciziny se Čína obává takzvaných tichých přenašečů, tedy lidí s pozitivním testem bez příznaků, které do statistik nezahrnuje. Je to až třetina případů.

Přibývá studií zpochybňujících tvrzení Světové zdravotnické organizace (WHO), že asymptomatičtí pacienti roznášejí nákazu vzácně. „Jsou obavy, jestli asymptomatičtí pacienti rozšíří virus. Nerozšíří,“ tvrdí však výzkumník Wu Cun-jou z Čínského centra pro kontrolu a prevenci chorob.

Provincie Sin-ťiang jako první otevřela školy, další oblasti budou následovat. Také studenti dostanou aplikace s barevnými kódy a budou si měřit teplotu.

Tchaj-wan obvinil WHO, že selhala při včasném varování a zpomalila reakci světa. Tchajwanští lékaři se o nákaze dozvěděli od svých kolegů ve Wu-chanu a informovali už 31. prosince WHO i čínské úřady. Ty ale varování s ostatními státy nesdílely.