Matovič je blíže k sestavení vládní čtyřkoalice. Kiskova strana kývla na vstup do vlády

Šéf slovenského hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič, kterého prezidentka Zuzana Čaputová pověřila sestavením nové vlády, je blíže k naplnění svého plánu složit vládní čtyřkoalici. Strana Za ľudí exprezidenta Andreje Kisky ve čtvrtek jako poslední souhlasila se zahájením jednání o vstupu do koalice.

Ve vznikající vládní koalici s OĽaNO, hnutím Sme rodina a stranou Sloboda a solidarita (SaS) by byla Kiskova strana s ohledem na volební výsledek nejslabším členem. „Důležité je, aby měla vláda vysoký morální a odborný kredit,“ řekl Kiska novinářům.

„Sice to trvalo trošku déle, ale čtyřlístek je kompletní. Věřím, že finální koalice bude na světě zanedlouho,“ řekl v reakci Matovič. Rozdílné postoje mezi ním a Kiskou přetrvávají v názoru na případné změny pravidel v citlivých etických otázkách.

Zatímco Kiska prosazuje zachování existující právní úpravy v této oblasti, Matovič by naopak chtěl dát volnou ruku koaličním poslancům při hlasování ve věci ochrany života, tedy i případné změny právní úpravy interrupcí. Nejednotný názor mají oba politici i na počty členů vlády, které by jednotlivé strany měly obsadit.

V případě trojkoalice by Matovič upřednostnil Kollára

Čtyři strany formující se koalice získaly v sobotních parlamentních volbách dohromady 95 křesel ve stopadesátičlenné sněmovně. To by jim umožnilo prosadit také změnu ústavy, což chce Matovič využít například k zavedení plošných prověrek soudců. 

Kiska už dříve vyslovil výhrady k účasti populistického hnutí Sme rodina podnikatele Borise Kollára ve vznikající koalici. Matovič se ovšem Kollára zastal a dal najevo, že pro případ nutnosti složit koalici jen ze tří stran by dal přednost hnutí Sme rodina před Kiskovou stranou.

Již po vstupu Kollára do politiky v roce 2016 slovenský tisk informoval o jeho někdejších kontaktech na přední členy bratislavského podsvětí. Do médií tehdy unikly také kopie dokumentů kontrarozvědky z roku 1990, že se Kollár podílel na dovozu asi šesti kilogramů heroinu do Československa.

Kollár, který vlastní lyžařské středisko na středním Slovensku a také třetí nejposlouchanější rozhlasovou stanici v zemi, nařčení z obchodování s drogami popřel. Kollárovo hnutí před loňskými volbami do Evropského parlamentu spolupracovalo s nacionalistickými a protiimigračními stranami.

V kampani před volbami do slovenské sněmovny Kollár ale vsadil na sociální témata, když zmiňoval například potřebu masivní výstavby nájemných bytů státem. Tento plán a některé představitele Kollárova hnutí zase kritizoval šéf SaS Richard Sulík.