Maďarské strany poprvé nebudou ve slovenském parlamentu. Je za tím rozhádanost i nezájem voličů

Horizont ČT24: Maďarské strany se nedostaly do slovenského parlamentu (zdroj: ČT24)

Po sobotních volbách na Slovensku už nebude mít v parlamentu své zástupce početná maďarská menšina. Stane se tak poprvé od roku 1990. Pětiprocentní hranici nepřekročila žádná ze stran, která se na jižní Slovensko zaměřuje. Nepovedlo se o ani straně Most-Híd, která poslední čtyři roky působila i ve vládě.

Snad nikde jinde nejsou vazby Slováků a Maďarů tak těsné jako v Komárně, městě rozděleném mezi dva státy. Symbolicky by to měl zdůraznit i nový silniční most, který má slovenské Komárno a maďarské Komárom propojit od léta a který má být nejvyšší na Dunaji.

Symbolický most v soužití obou národů se ale po posledních volbách nejspíš zásadně změní, protože poprvé od roku 1990 nebudou mít maďarské strany zastoupení v parlamentu.

Péter Urbán, který vede v Komárně neziskovou organizaci nabízející kurzy osobního rozvoje, míní, že maďarské strany doplatily na to, že se nedokázaly sjednotit. „Bude to ještě delší proces, dokud se nevymění ti staří politici, kteří se rozhádali,“ dodává ředitel organizace Tandem.

Příčin je ale víc. Ubývá například lidí, kteří se hlásí k maďarské národnosti, a Maďaři také mají menší zájem o volby než většinová populace. Stále častěji si navíc vybírají slovenské strany, které jim jdou naproti třeba volebními reklamami v maďarštině. „Určitě už nestačí říct – my jsme Maďaři, pojďte nás volit. Toto už nezabírá, hlavně na mladé lidi,“ dodává Urbán.

Počet obyvatel maďarské národnosti na Slovensku
Zdroj: ČT24

„Situace nahrává Orbánovi“

V další maďarské enklávě, Dunajské Stredě, žije psychiatr Péter Hunčík, který mimo jiné pracoval pro Václava Havla a stál u vzniku televize Nova. Odcizení mezi voliči a zavedenými maďarskými stranami může podle něj vyhovovat maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi, který menšinu bohatě dotuje, neboť tak vzniká prostor pro strany s vazbami na Budapešť.

„V těchto volbách se nejedná o to dostat se do parlamentu, ale zabránit těm druhým, aby oni se dostali. A to je zásadní rozdíl,“ uvedl Hunčík s odkazem na stranu Most-Híd. 

Urbán a Hunčík se shodují, že straně přitížila účast ve vládě Smeru-SD. Spolu s Mostem odchází matador slovenské politiky Béla Bugár, který byl v parlamentu třicet let, od prvních voleb po sametové revoluci.