Turecká televize rozjela redakci v Německu. Podle odborníků jde o Erdoganovu propagandu

Horizont ČT24: Turecká televize proniká do Německa (zdroj: ČT24)

Turecká veřejnoprávní stanice TRT dál rozšiřuje své zpravodajství do zahraničí. Dosud vysílala v angličtině do 190 zemí světa, v půlce ledna nově rozjela redakci TRT Deutsch v Berlíně. Její zpravodajství na webu a sociálních sítích cílí zejména na třímilionovou tureckou menšinu v zemi. Podle mediálních odborníků jde o další nástroj propagandy režimu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Většinu obsahu TRT Deutsch zatím tvoří agenturní zprávy. Vlastní články píše především o tématech, která se Turecka přímo dotýkají, například o mírových jednáních v Libyi, kam prezident Erdogan vyslal armádu na podporu mezinárodně uznávané vlády v Tripolisu.

Redakce TRT Deutsch chce podle svých slov otevírat témata, pro která není v mainstreamových médiích prostor. Sídlí v Berlíně, v budově, kde spolková vláda pořádá tiskové konference. Na stejném poschodí sedí i zaměstnanci turecké státní tiskové agentury Anadolu.

Odborníci varují před tendenčním a turecké vládě nakloněným zpravodajstvím. Jako důkaz uvádějí situaci na domácí půdě, kde před volbami před dvěma roky dostala Erdoganova strana během třítýdenní kampaně více než 31 hodin vysílacího času. Na hlavní opoziční frakci zbylo necelých 40 minut, prokurdská strana nedostala prostor žádný.

Vazba TRT na vládu je kritizována i na domácí politické scéně, tvrdí profesor Erhan Dogan z Marmara University v Istanbulu. „Liší se čas určený pro opozici. TRT pokrývá asi polovinu problematických témat a zdá se, že jsou velmi blízko vládní perspektivě,“ soudí.

Drtivá většina médií napojených na režim

Situaci v tureckých médiích zásadně poznamenal neúspěšný pokus o vojenský převrat v červenci 2016. Podle organizace Reportérů bez hranic se Turecko s počtem více než sta vězněných novinářů stalo největším vězením pro žurnalisty na světě. 

„V této době je 95 procent médií napojených na režim. Přímo nebo nepřímo. Buď jsou to média, která jsou přímo spojena s vládou, tedy vládní noviny a vládní televizní kanály. Zároveň jsou tam jakoby nezávislá média, která jsou ale vlastněna lidmi, již mají blízko k Erdoganovi,“ popisuje politoložka a odbornice na Turecko Lucie Tungul.

Dojem objektivity

TRT postupně expandovala na zahraniční trh. V roce 2015 začalo vysílání v angličtině TRT World. Nepřetržité zpravodajství domácího a světového dění je dostupné ve 190 zemích. Sídlí v Istanbulu, pobočky má ale i v Londýně, Washingtonu a Singapuru.

„Zvou si přední novináře, kteří pracují pro Washington Post, New York Times, zvou si komentátory, kteří pracují pro přední světové think tanky, přední politiky. Tím se snaží docílit dojmu objektivity a legitimizace postojů, které tam představují,“ dodává politoložka.

TRT Deutsch dostává peníze z tureckých státních financí a cílí hlavně na tureckou diasporu v německy mluvících zemích. Jen v Německu žije lidí s tureckými kořeny na tři miliony.