Jak na mexické drogové kartely? Policistům může se strategií pomoct i zvláštní muzeum

Horizont ČT24: Muzeum drogových kartelů pro mexické policisty (zdroj: ČT24)

Mexická drogová válka má víc obětí, než vláda dosud přiznávala. Poslední oficiální čísla uvádějí, že od roku 2006 zmizelo dvaašedesát tisíc lidí. Mrtví a unesení přibývají i za současného prezidenta Andrése Obradora, který zemi sliboval klid. Armáda a policie proto dál hledají účinnou strategii pro boj se zločinem. Slouží jim k tomu také zvláštní neveřejné muzeum.

V netradičním muzeu mají třeba diamanty vykládanou pistoli s monogramem patřící Joaquínu Guzmánovi, drogovému baronovi přezdívanému Prcek, kterého loni po několika zatčeních a útěcích poslal americký soud na doživotí za mříže.

Muzeum vystavuje i další artefakty obávaného kartelu Sinaloa, kterému Guzmán šéfoval, ale nejen jeho. „Muzeum shrnuje zkušenosti, které mexická armáda získávala nejprve při odhalování drogových plantáží. Postupně jí přibylo i zatýkání a válka s pašeráky drog,“ říká mexický novinář, odborník na armádu Jorge Carrasco. 

Soukromí kriminálních magnátů, kvůli kterým v ulicích neutichá násilí, zahrnuje život v luxusu, slabost pro zlato a drahokamy nebo zvláštní kult osobnosti, který se odráží ve vlastních sochách.

Zločinci nebojují jen s policisty a vojáky, ale vraždí se i mezi sebou na stále překreslovaných hranicích sfér svého vlivu.

Nejvlivnější zločinecké syndikáty v Mexiku
Zdroj: ČT24

Muzeum má být pohledem do myšlení zločinců

Expozice má detektivům, celníkům i členům zásahových komand nabídnout pohled do světa a do myšlení jejich soupeřů. Kurátoři ji neustále obohacují, třeba o nově odhalené pašerácké skrýše.

„Jejich fantazie nemá hranice. Používají cihly, vybavení koupelen, kuchyňské spotřebiče, vlastní těla,“ přibližuje mexický novinář a odborník na trh s drogami José Reveles.

Muzeum je dobře hlídané, neboť sídlí přímo v budově ministerstva obrany. Civilisté se na prohlídku nedostanou, a to i kvůli hrozbě odhalení policejní strategie, která se mnohdy formuje právě při zkoumání exponátů.

Už to nejsou ‚jenom‘ drogové kartely, ale jsou to organizace kriminální, které se zaměřily na celou škálu dalších činností. Jedním z velkých problémů jsou systematické krádeže ropy z mexických ropovodů, které financují právě tyto drogové kartely a které způsobují ztráty v miliardách dolarů ročně.
Karel Kouba
politolog, Univerzita Hradec Králové