Alžírsko má nového premiéra. Je jím učitel politologie Abdal Azíz Džarád

Novým alžírským premiérem byl jmenován Abdal Azíz Džarád, politolog vyučující na univerzitě v Alžíru. S odkazem na státní televizi o tom informovaly světové tiskové agentury. Ministerského předsedu do funkce jmenoval nedávno zvolený prezident Abdal Madžíd Tabbúni, jehož legitimitu však neuznávají demonstranti, kteří přes deset měsíců pravidelně vycházejí do ulic a požadují odstoupení vládnoucí garnitury a zavedení ústavních reforem.

„Musíme pracovat s veškerými státními pravomocemi, s vedením země, občankami a občany, abychom dokázali překonat toto obtížné období a postavit se tváří v tvář ekonomickým a společenským výzvám,“ prohlásil nový premiér ve státní televizi po svém jmenování.

Doktor politologie Džarád již v minulosti zastával vysoké státní funkce. V letech 1993 až 1995 působil jako generální tajemník prezidenta a v letech 2001 až 2003 byl generálním tajemníkem ministra zahraničí za vlády dlouholetého prezidenta Abdal Azíze Butefliky. Mezi lety 1989 a 1992 stál v čele alžírské pobočky prestižní francouzské univerzity École Nationale d'Administration (ENA).

Nový premiér se funkce ujme jen dva týdny po prezidentských volbách, které poznamenala rekordně nízká volební účast kolem 40 procent a které proto neuznávají protivládní demonstranti.

Protesty v Alžírsku vypukly letos v únoru po oznámení Butefliky, že chce usilovat již o pátý prezidentský mandát. Pokračují však i po Buteflikově odstoupení a přerostly v širší prodemokratické hnutí.

V poslední době se však jejich protagonisté stále méně shodují na tom, zda nadále požadovat odstoupení celé vládnoucí garnitury, či zda začít s vládou diskutovat. Tradiční demonstrace v Alžíru se tento pátek zúčastnilo znatelně méně lidí, než v předchozích týdnech, uvedla agentura AFP.