Jednoduché řešení velkého problému. Nizozemci vyhánějí plastový odpad z vody bublinkami

Horizont ČT24: Bublinková bariéra v amsterdamských kanálech (zdroj: ČT24)

Nizozemská firma představila způsob, jak vyčistit vody plné plastového odpadu – a řešení problému, se kterým se potýká celý svět, je překvapivě jednoduché. Tuny plastů má v amsterdamských kanálech usměrnit a poté nasměrovat do připravených sběračů podvodní bublinková bariéra.

Nenápadnou clonu už testují na jednom z kanálů v nizozemské metropoli. Blokuje odpad, ryby a lodě ale už ne. „Není to vlastně nic jiného než dírkovaná trubice, která leží napříč řekou nebo kanálem. Do ní pumpujeme vzduch,“ popisuje jednoduchý princip vývojář Philip Eherhorn.

Stlačený vzduch z tisíců drobných děr vynese odpad na hladinu a ten pak s pomocí proudu skončí ve sběrných ohradách. Bubliny zachytí až 85 procent hlavně plastového odpadu.

„Menší, rozprostřené kusy nejsou tak patrné, spousta odpadu je průhledná. Ale pokud vše máte na jednom místě, začnete to vidět,“ ujišťuje Eherhorn.

Lokace pro testování není náhodná. Bublinkovou bariéru zkouší na jednom z hlavních ramen kanálu, který opouští širší centrum u náměstí Westerdoksplein. Na tuto vodní tepnu už navazuje jen ústí do moře. 

„V kanálech je hromada odpadu. Každý den ho vyzvedneme tři a půl tisíce kilogramů,“ říká Sander Mager z Amsterdamské říční správy.

Nenápadná bariéra z bublinek má vyčistit amsterdamské kanály
Zdroj: ČT24

Lahve, igelitky nebo plastové obaly zatím vybírali pracovníci říční správy většinou ručně z lodí. Dosáhli ale jen na odpad plující na hladině. Tvůrci bublinkové bariéry proto vyzdvihují nepřetržitý provoz svého zařízení a schopnost zachytit i odpad pod hladinou. „Nejlepší by bylo zabránit tomu, aby se odpad do vod vůbec dostával. Ale realita je jiná. Jsme jen jeden z prostředků k dlouhému řešení problému,“ uznává Philip Eherhorn.

Velikost problému dokazují i čísla: každou minutu končí v oceánech tolik plastů, že by zaplnily popelářský vůz. Za den je to skoro 1500 vozů, ročně osm milionů tun.