Kolona padesáti aut a desítky tisíc policistů v ulicích. V Japonsku se konal průvod k uvedení nového císaře

Nový japonský císař Naruhito se svou chotí císařovnou Masako v automobilu s odkrytou střechou absolvoval slavnostní průvod u příležitosti svého uvedení na trůn. Kolonu padesáti vozů, v nichž kromě císaře byli například korunní princ a císařův mladší bratr Fumihito či premiér Šinzó Abe, sledovaly na 4,6 kilometru dlouhé trase desítky tisíc lidí.

Podle japonské agentury Kjódó jde o první průvod, kterého se Naruhito zúčastnil s manželkou od svatby v roce 1993. 

Vůz císaře a císařovny následovaly automobily s korunním princem či s premiérem. Kolona 50 automobilů dlouhá asi 400 metrů vyjela od císařského paláce. Trasa pak vedla také kolem policejního velitelství a budovy parlamentu k rezidenci císařského páru.

Na místě platila přísná bezpečnostní opatření, policie u domů podél trasy kontrolovala lidem doklady a na řadě míst zkoumala také obsah tašek. Do ulic bylo k zajištění bezpečnosti vysláno 26 tisíc policistů.

Původně se měl průvod konat před třemi týdny

Devětapadesátiletý Naruhito už letos prvního května převzal panovnické povinnosti od svého otce Akihita, který ze zdravotních důvodů abdikoval. Stal se tak 126. císařem nejstarší vládnoucí dynastie světa.

Formální předání moci bylo ale završeno až 22. října oficiální intronizací, tedy japonským ekvivalentem korunovace, které se zúčastnili lídři z celého světa. Původně se měl slavnostní průvod konat v den intronizace.

O tři týdny byl ale odložen kvůli následkům říjnového tajfunu Hagibis. Ten zasáhl velkou část Japonska, včetně Tokia, zabil 89 lidí a přinesl záplavy, jež poničily desítky tisíc domovů. Císařský pár vydal prohlášení, v němž vyjádřil soustrast pozůstalým obětí bouře.