Protibrexitová koalice. Trojice britských opozičních stran bude ve volbách spolupracovat

Třetí největší britská strana uzavřela spojenectví s dvojicí malých uskupení. To má zajistit, aby se po prosincových volbách dostalo do parlamentu co nejvíce odpůrců brexitu. Liberální demokraté, velšská Plaid Cymru a zelení se podle zpravodajské stanice BBC dohodli, že proti sobě nebudou kandidovat až v šesti desítkách z celkových 650 volebních obvodů.

„Máme radost, že se nám podařilo uzavřít dohodu,“ oznámila předsedkyně Liberálních demokratů Jo Swinsonová. „Je to významný okamžik pro všechny, kdo chtějí napříč zemí podpořit kandidáty, kteří chtějí setrvat v EU,“ dodala.

Všechny tři strany, které uzavřely předvolební pakt, vystupují proti odchodu Velké Británie z Evropské unie a podporují uspořádání nového referenda o brexitu.

Liberálním demokratům průzkumy přisuzují 17 procent

V posledních volbách v roce 2017 Liberální demokraté získali 12, Plaid Cymru čtyři a zelení jedno poslanecké křeslo v 650členné Dolní sněmovně. Především Liberální demokraté by si ale po prosincových volbách mohli polepšit.

Podle středečního průzkumu by mohli získat až 17 procent hlasů oproti 7,4 procenta ve volbách před dvěma lety. Vzhledem k většinovému volebnímu systému by to podle webu Electoral Calculus znamenalo 25 křesel.

Strany se nyní dohodly, že budou ve 43 obvodech kandidovat bez konkurence ostatních dvou stran Liberální demokraté, v deseti zelení a v sedmi velšští nacionalisté. Analytici ale upozorňují, že nový pakt může mít opačný účinek, než strany zamýšlejí. Rozdělení hlasů voličů, kteří chtějí zůstat v EU, mezi tábor tří stran a labouristy by mohl posílit konzervativce premiéra Borise Johnsona.

Kandidáti Plaid Cymru a zelených již v létě odstoupili při doplňovacích volbách v obvodu Brecon a Radnorshire, aby tak podpořili kandidátku Liberálních demokratů. Jane Doddsová nakonec poslanecké křeslo skutečně získala.

Podobnou spolupráci, na jaké se dohodly tři strany bojující proti brexitu, chtěl na opačné straně pomyslné barikády s konzervativci uzavřít lídr Strany pro brexit Nigel Farage. Premiér Boris Johnson to ale odmítl.

Předčasné parlamentní volby se v Británii uskuteční přesně za pět týdnů, tedy 12. prosince. Předvolební kampaň oficiálně začala ve středu, kdy premiér Johnson informovala královnu Alžbětu II. o rozpuštění parlamentu.