Kalifornie se bojí dalšího šíření požárů. Meteorologové vyhlásili extrémní stupeň nebezpečí

Události: Kalifornie se obává nových požárů. Ohrozily by až 21 milionů lidí (zdroj: ČT24)

Kvůli rozsáhlým požárům v Kalifornii sáhli tamní meteorologové k neobvyklému kroku. Pro některé oblasti vyhlásili nejvyšší, takzvaný „extrémní červený stupeň“ nebezpečí, což je opatření, které podle svých slov nepamatují. Meteorologové varují, že vítr v oblasti ještě zesílí, a požáry se tak mohou dál šířit.

Nejvyšší stupeň nebezpečí, který vyhlásily meteorologové v úterý večer místního času (ve středu ráno SEČ), má platit až do čtvrtečního odpoledne (noc na pátek SEČ) v okresech Los Angeles a Ventura.

Vítr má dosahovat rychlosti 80 až 110 kilometrů v hodině. Varování se týká oblasti o 88 tisících kilometrech čtverečních a zahrnuje přibližně jednadvacet milionů lidí. 

Hasiči očekávají, že vítr ve středu a v dalších dnech ještě zesílí, a požáry se tak budou šířit rychleji. Oheň, který jen v severní Kalifornii zasáhl plochu přes tři sta kilometrů čtverečních, tak pravděpodobně způsobí ještě větší škody.

„V případě extrémně silného větru budeme nakonec muset zakázat vzlety vrtulníků pro letecké hašení. Je to drastický krok, ale je nutný pro bezpečnost pilotů a jejich efektivitu. Budeme muset více hasit ze země,“ varoval šéf hasičů v Los Angeles Ralph Terrazas.

Fyzik Hollan: V Kalifornii jsou léta suchá a horká a bude to ještě horší (zdroj: ČT24)

Miliony lidí jsou preventivně bez proudu

Starosta Los Angeles uvedl, že oheň podle vyšetřovatelů vznikl poté, co padající strom strhl elektrické vedení. Společnost PG&E, největší distributor energie v Kalifornii proto preventivně odpojuje domácnosti od elektřiny.

Například v pondělí přerušila dodávky asi milionu domácností a podniků. V úterý asi polovině z nich dodávky obnovila, zároveň ale oznámila dočasné „odstřižení“ dalších asi šesti set tisíc odběrných míst. Další omezení budou podle ní následovat ve středu.

V Kalifornii platí stav nouze

Kalifornii nyní sužuje více než desítka požárů, kvůli nimž už v neděli vyhlásil kalifornský guvernér stav nouze. Nejhorší je situace severně od San Francisca ve vinařské oblasti Sonoma, kde požáry zuří od minulé středy a kde byla nařízena evakuace na 190 tisíc lidí. K pondělnímu večeru tam oheň zničil území o rozloze přes 74 tisíc akrů.

Tisíce lidí musely opustit své domovy také na severozápadním předměstí Los Angeles, kde začalo hořet v noci na pondělí poblíž kulturního střediska Gettyho centrum ve čtvrti Brentwood a kde požár zničil už na šest set akrů.