Istanbul přitvrdil. Narůstá počet Afghánců, kteří se snaží dostat z Turecka do Evropy

Události: Turecko zpřísnilo svůj přístup k uprchlíkům (zdroj: ČT24)

Řecká vláda plánuje posílit hlídky na pozemní i námořní hranici s Tureckem a chce požádat o další finanční pomoc pro Ankaru. Důvodem je nárůst počtu běženců, nejčastěji Afghánců, kteří se snaží dostat do Evropy. I v září jejich počty zůstávají zhruba na dvojnásobné úrovni oproti loňsku. Jedním z důvodů je striktnější postup turecké vlády vůči migrantům v Istanbulu.

Burza práce v Istanbulu je místem, kde na příležitost čekaly desítky Afghánců. Nyní je poloprázdné. Mnoho lidí totiž uvázlo v síti kontrol a deportací, které od července zintenzivnily turecké úřady.

„Já povolení k pobytu mám. Většinu mých přátel ale deportovali. Ti, kteří mají práci, vyrážejí ráno a vracejí se za tmy, aby se vyhnuli kontrolám,“ sdělil afghánský dělník Sükrü. Někteří migranti se vyhýbají frekventovaným místům, jiní se skrývají.

Podle zástupců afghánské komunity se komplikuje už tak složitá cesta k získání povolení k pobytu. Podle prezidenta afghánsko-turecké asociace Fazila Ahmeta Sönmeze policie v Istanbulu denně zadrží několik stovek lidí, které pošle do táborů po celé zemi.

Sönmez odhaduje, že pro více než polovinu občanů Afghánistánu, zejména těch z neturkických etnik, je Turecko jen přestupní stanice na cestě do Evropy. „Paštúnové, Tádžikové a Hazárové obvykle nezamýšlejí zůstat v Turecku. Hlavním důvodem je jazyková bariéra,“ vysvětlil.

Syřané jsou na tom nyní v Turecku lépe

Afghánci tvoří 40 procent z celkového množství migrantů zadržených letos tureckými úřady, a rovněž 40 procent běženců, kteří se za stejné období dostali do Řecka. Murat Erdogan z turecko-německé univerzity připomíná, že Afghánci mohou být z Turecka legálně deportováni vzhledem k tomu, že jejich země je i přes pokračující boje a vládu Talibanu na mnoha územích považovaná za bezpečnou.

Syřané, kteří debatě o migraci dominují, se deportací díky jinému přístupu tureckých úřadů bát nemusí. „Situace běženců ze Sýrie je relativně stabilizována. V Turecku mají poměrně dobrá práva a teď nemají obzvlášť velký zájem odejít za hranice,“ informoval ředitel centra pro výzkum migrace Erdogan.

Tvrdší přístup Ankary se přidává ke zhoršující se situaci v Afghánistánu, a také Íránu, kam mnoho Afghánců původně odešlo. Teherán hrozí, že pokud vzroste tlak sankcí, otevře vláda v Teheránu migrantům dveře na západ.